Aktivnosti

Vladavina prava in ekonomska kriza: vzroki, povezave in posledice

29.09.2015

V organizaciji Društva Evropska Slovenija je od 24.9. do 25. 9. 2015, na gradu Jable v Mengšu, potekala že tradicionalna mednarodna pravniška konferenca na temo Vladavina prava in ekonomska kriza: vzroki, povezave in posledice, kjer so se nam pridružili ugledni domači in mednarodni strokovnjaki. Vljudno vabljeni k ogledu fotogalerije in posnetka sklepne okrogle mize, ki jo je povezoval dr. Matej Avbelj, podpredsednik Društva Evropska Slovenija, dekan Fakultete za državne in evropske študije in kjer so sodelovali: - Bojan Bugarič (Univerza v Ljubljani, Pravna fakulteta) - Jan Zobec (Ustavno sodišče Republike Slovenije) - Žiga Turk (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo) - Igor Masten (Univerza v Ljubljani, Ekonomska fakulteta) - Adam Czarnota (Direktor mednarodnega znanstvenega Inštituta za sociologijo prava Onati in profesor pravne fakultete na Univerzi New South Walesa v Avstraliji). 

preberi več

Seminar o Post-socialističnem pravu in pravni kulturi

  V torek 13.1. 2015 je v okviru društva Evropska Slovenija na kolokviju o Post-socialističnem pravu in pravni kulturi gostoval Dr. Rafal Manko (http://uva.academia.edu/RafalManko). Z njim se je v ožjem strokovnem krogu pravnih strokovnjakov pogovarjal dr. Matej Avbelj. Izpostavljene so bile podobnosti in razlike med Poljsko in Slovenijo na pravnem področju ter še posebej v kontekstu pravne kulture kot celote. Sogovornika sta se strinjala, da je mogoče govoriti o Srednjeevropski pravni družini, ki jo zaznamuje pretirana zavezanost pravnemu formalizmu ter bridke izkušnje s totalitarnim komunističnim sistemom. Ta kombinacija poraja številne negativne izzive, s katerimi se bodo morale soočati generacije pravnikov v naslednjih letih in desetletjih.

17.01.2015

preberi več

Nagovor doc. dr. Damirja Črnčeca, predsednika Društva Evropska Sloven

11.12.2014

V nadaljevanju si lahko preberete nagovor doc. dr. Damirja Črnčeca, predsednika Društva Evropska Slovenija, s katerim je odprl predavanje glavnega namestnika pomočnika sekretarja ameriškega Urada za politično-vojaške zadeve Todda C. Chapmana na temo Oblikovanje koalicij in globalne varnostne grožnje. Predavanje je potekalo v ponedeljek, 8. decembra 2014, v hotelu Slon v Ljubljani. Spoštovani gostje, dragi prijatelji! Dobrodošli na novem mednarodnem dogodku Evropske Slovenije, tokrat na temo globalne varnosti ter Slovenije, aktivne članice Evropske unije in zveze NATO. Dear guests, dear friends! Welcome to this get-together addressing a very important part of globalization, global security concerns, or better said: global security challenges, successes and failures.  We in the Association for European Slovenia are, among many other things, also strong supporters and proponents of transatlantic ideas. In 2004 Slovenia joined two organizations it had always belonged to, the family of nations sharing the same values, the European Union and NATO. We are part of the Western civilization as well as part of transatlantic foreign political and security flows. In spring this year we celebrated the 10th anniversary of Slovenia’s membership in the EU much louder than its membership in NATO. There are very simple historical reasons for that, but we in the Association for European Slovenia refuse to believe in them. We are convinced that the only way for Slovenia to become European Slovenia is for Slovenia to be an active member of both, the EU and NATO. Having that in mind, allow me to welcome our guest from across the ocean, Mr. Todd C. Chapman, who will give a lecture on the complexity of the world today.  Welcome and thank you very much, Mr. Chapman. Our second guest is one of Slovenia's most experienced diplomats of the modern generation, Ambassador Mr. Igor Senčar, who is going to host our round table discussion.  Igor, thank you for being with us today. The floor is yours.  

preberi več

Posvet o Majniški deklaraciji: Slovensko stoletje 1917 – 2014

21.09.2014

Slovenci množično podpisujejo Majniško deklaracijo 2014, ki je bila prvič predstavljena v Slovenski filharmoniji 8. maja 2014. V času gospodarske in politične krize se v javnosti pojavljajo ugovori, ki jih je mogoče razumeti kot nasprotovanje slovenski istovetnosti in celo domneve, da je bila ustanovitev slovenske države zgrešena. Tako je društvo Evropska Slovenija skupaj z Zborom za republiko in Združenjem za vrednote slovenske osamosvojitve organiziralo posvet o Majniški deklaraciji z naslovom: Slovensko stoletje 1917 – 2014. Posvet je potekal v torek, 17. junija 2014, ob 16.00 uri, v prostorih Državnega sveta Republike Slovenije, Šubičeva ulica 4, Ljubljana. Posvet o Majniški deklaraciji je bil množično obiskan, saj je dvorana kar pokala po šivih. Uvodoma so obiskovalce pozdravili predstavniki organizatorjev: dr. Damir Črnčec, predsednik Društva Evropska Slovenija, Aleš Hojs, Aleš Primc in dr. Lovro Šturm. O Majniški deklaraciji (1917, 1989, 2014) in vprašanjih slovenske državnosti in odnosov z drugimi narodi ter o dosežkih in težavah gibanj, ki jih imenujemo evropska in slovenska pomlad, o tveganih potezah slovenske zunanje politike v zadnjem času so nato spregovorili: dr. Matej Avbelj, dr. Stane Granda, dr. Tone Jerovšek, dr. Janez Juhant, dr. Dimitrij Rupel, dr. Andreja Valič Zver in dr. Žiga Turk.

preberi več

Posvet o Noveli o arhivih

21.09.2014

Društvo Evropska Slovenija je 3. junija 2014 v prostorih Državnega sveta organiziralo zelo aktualen Posvet o Noveli Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih. V uvodnem govoru je mag. Dejan Valentinčič v imenu Društva Evropska Slovenija pozdravil vse sodelujoče in prisotne ter izrazil zadovoljstvo nad tem, da se posvet dotika tako pomembne tematike in poudaril, da se bomo na nedeljskem referendumu odločali o slovenski prihodnosti in ne preteklosti. Med sodelujočimi so bili: doc. dr. Tamara Griesser-Pečar (zgodovinarka, vodja raziskovalnega programa Študijskega centra za narodno spravo "Nasilje komunističnega totalitarizma v Sloveniji 1941-1990«), dr. Janez Juhant (profesor na Teološki fakulteti), mag. Igor Omerza (raziskovalec in publicist), dr. Andreja Valič Zver (zgodovinarka, direktorica Študijskega centra za narodno spravo) in doc. dr. Vladimir Žumer (arhivski svetnik).  Sodelujoči so si bili enotni, da nikakor ne moremo enačiti žrtev in storilcev ter da so žrtve tiste, ki si vsekakor zaslužijo resnico. Doc. dr. Tamara Griesser-Pečar je poudarila, da je novela sporna, saj predvideva zaščito občutljivih podatkov nosilcev javnih funkcij prejšnje totalitarne države. Anonimizacija po njenih besedah pomeni tehnično zapiranje gradiva. Po besedah mag. Igorja Omerze je tisti, ki ne pozna svoje preteklosti, preklet v to, da jo bo ponovil. Na koncu je dr. Andreja Valič Zver opozorila, da je nujno zgledovanje po tistih, ki so doživljali podobne grozote in to učinkovito rešili.

preberi več

III. večer pod Čavnom

21.09.2014

Sinoči je v Ajdovščini potekal pogovor s članoma zmagovalne ekipe Team to aMaze, legendarnim trenerjem Tine Maze Andreo Massijem in odvetnikom ekipe Damijanom Terpinom. Na odlično obiskanem pogovornem večeru, ki sta ga organizirala Društvo Evropska Slovenija in Civilna iniciativa Čaven Wajdušna, je Massi uvodoma predstavil svojo poklicno pot. »Jaz botrov, stricev, bratrancev nimam in sem vedel, da ima italijanska šola te napake. Vem, kako te sistemi funkcionirajo,« je dejal in dodal, da je šolanje opravil v Sloveniji. Glede italijanskega in slovenskega sistemskega odnosa do športa je dejal, da so težave povsod in da ne smemo misliti, da so Italijani v tem pogledu boljši. »Sistemi so sistemi, včasih dobri, včasih neučinkoviti. Nisem človek, ki kritizira sistem. Nisem bil proti Smučarski zvezi Slovenije (SZS), videl sem, da tako ne bo šlo in sem naredil novo pot. Nisem revolucionar, ampak sem hotel dati najboljše pogoje tekmovalki. Mi smo s skokom iz 15. na 2. mesto na tekmovanju takoj pokazali, da je novi sistem dela dober,« je o oblikovanju lastne ekipe poudaril Massi in ob tem dodal, da so slovenske šole smučanja dobre.      Nadaljeval je, da obstajata genotip, ki je določen z geni in fenotip, ki je definiran z okoljem. »Dober trener je tisti, ki čim manj pokvari talent. Tako bi moralo biti povsod,« je poudaril Massi in dodal, da je nova ekipa revolucionirala vse, od hrane do dela na snegu in uspela. »Mislim, da mi je uspelo, da nisem pokvaril tega talenta,« je dejal in požel aplavz številnega občinstva. Odvetnik ekipe Team to aMaze Damijan Terpin je Massija dopolnil, da je preskromen. »Pri SZS je bil štiri leta in proti koncu tega obdobja je začela Tina resno zmagovati v svetovnem pokalu,« je dejal in dodal, da ko je začela zmagovati, so na zvezi rekli, vi ven, bomo zdaj svoje ljudi pripeljali. Massi je zatem spregovoril o pomenu zmagovalne mentalitete za uspeh. Dejal je, da je Tina že imela mentaliteto zmagovalke in dodal, da se moramo Slovenci znebiti »pečatov«, ki si jih sami dajemo ali nam jih glede (ne)zmagovalne mentalitete dajejo drugi. Dal je primer otroka, ki je sedel v aktualni publiki in dejal, da tega otroka ne smemo vnaprej kakorkoli označiti in mu s tem onemogočiti poln razvoj. »Govor o nezmagovalni mentaliteti Slovencev je pustil veliko posledic, tudi na Tino. Kot mladinka je imela zmagovalno mentaliteto, torej je to že bilo v njej. Zato se je treba vprašati, koliko okolje na to vpliva. Tina je večkrat rekla, da nima te mentalitete, pa sem ji rekel, da bo premagala Lindsey Vonn, česar sprva ni verjela,« je dejal in dodal, da sicer drži, da je statistično težje zmagati v državi, ki ima dva milijona prebivalcev, da pa ne verjame, da je to v genetiki, temveč je v družbi. »Genetike se ne da spremeniti, družbo pa,« je poudaril Massi. Damijan Terpin ga je dopolnil s ponazoritvijo razlike v samozavesti med Slovenci v Sloveniji in zamejskimi Slovenci. »Slovenci v Italiji smo se dnevno borili za svoj obstoj, za svoj jezik. Ta pritisk nas je združeval, nam dajal neko borbenost, ki jo imamo vcepljeno že od malih nog. Že ko si prišel v šolo, si prišel v okolje, kjer niso poznali tvojega jezika. Če se je hotel otrok umestiti v družbo, se je moral uveljaviti,« je dejal Terpin in dodal, da k drugačnemu načinu delovanja pripomore tudi to, da so zamejski otroci praviloma aktivni na veliko področjih, tudi v obeh skupnostih. »Multidisciplinaren trenutek je prisoten. V Sloveniji tega »problema« najbrž ni bilo. Te okoliščine so okarakterizirale naš pristop do življenja, do dela ... . Samozavest, ki jo je potrebno imeti v življenju, tudi v zamejstvu ni povsod prisotna. Je pa bila naša ogroženost oz. naše zavedanje te ogroženosti tudi faktor, da se zavedamo, da se je treba za narodno zavest boriti,« je dejal Terpin. Glede »spora« s SZS pred nekaj leti, je Massi dejal, da je moral zaščititi tekmovalko pred lastno zvezo. »Hoteli smo samo rezultat,« je bil jasen in dodal, da gre za vedno iste borbe, vedno nove »nasprotnike«, ki pridejo notri, ki nimajo znanja. Ob tem je Massi dejal, da brez odvetnika ekipe Damijana Terpina ne bi bilo številnih sponzorjev, zahvalil pa se je tudi nekdanjemu ministru za šolstvo dr. Milanu Zveru. »Tukaj je Milan, ki nam je na začetku naše zgodbe pomagal z zakonom, ki je omogočil take projekte. Sigurno se je takrat izpostavil. Se ne ukvarjam s politiko, vem pa, kdo nam je pomagal, kdo nam je verjel. Te osebe so za našo zgodbo zelo pomembne,« se je javno zahvalil Terpinu in dr. Zveru. Na povabilo povezovalca tribune Tina Mamića, je zbrane kratko pozdravil dr. Zver, ki je Massiju odvrnil: »Mi bi se morali zahvaliti vam, Tini in Damijanu, kar ste napravili za Slovenijo. Kar sem jaz napravil, bi napravil vsak. Poiskal sem sistemsko možnost, da se omogoči še naprej treninge, da smo zagotovili minimalna sredstva, da je Tina trenirala še naprej. Potem ste nadaljevali vi. Če bi Mateja Svet poznala vas, zagotovo ne bi tako zgodaj zapustila slovenskega smučanja,« je poudaril dr. Zver.»Pristop, ki ste ga uvedli, ki temelji na pogumu, samozavesti in podjetnosti, je poučen za vse nas. Ne le politike, tudi za gospodarstvo, kulturo. Če ne postaviš ciljev in greš metodično proti njim, ni uspeha. Da ste poiskali Damijana Terpina, je bila vaša odlična poteza. Upam, da boste še naprej dolgo učinkovito delali,« je še dejal dr. Zver. Pogovor je stekel tudi o odnosu do medijev in politike. Massi je dejal, da imajo sicer z mediji dober odnos, da pa je bil najbolj žaljiv članek, ki je bil kadarkoli objavljen, tisti, kjer so zapisali, da gre ekipa z denarjem ministra na počitnice. »Vedel sem, kaj pomeni tisti denar za Tino. Če ne bi v tistem trenutku Zver dal pomoči, ne bi imeli niti za hrano,« je poudaril. Terpin, sicer tudi kandidat na listi SDS za evropske volitve, je ob tem dodal, da je v Sloveniji »zdrogiran« medijski prostor, ker predstavlja realnost, ki je ni. »Dokler ne pridemo do uravnotežene medijske slike, ljudje ne boste imeli realne predstave o tem, kar se dogaja,« je dejal in dodal, da imamo v Sloveniji problem v komunikaciji. »Obračamo stvari, veliko je besedičenja, ne pove pa se tistega, kar je potrebno,« je dejal Terpin. Massi je dejal, da se v ekipi ne pogovarjajo o politiki. »Sem pa videl v 6 letih, da je Damijan pošten. To je tisto, kar danes iščemo vsi. Se je tudi ogromno naučil, kot je rekel Zver, od nas športnikov, saj so iste dinamike, imamo pa bolj racionalne vizije,« je pohvalil Terpina in dodal, da je poštenost ena od lastnosti, ki jih ima in je lahko dobra reklama za to, kar se je odločil. »Z njim vem, da če se bo zmenil za eno stvar, bo to držalo,« je o Terpinu še dejal Massi. Dodal je, da imajo sicer tudi politiki veliko odgovornost, ker predstavljajo ljudi. »Tako kot moram jaz voditi ekipo, morate »voditi« ljudi in dati prave usmeritve za razvoj,« je dejal Massi. Mamić je ob tem dejal Terpinu: »Vi ste pomagali ekipi takrat, kako se spominjate tistega preloma, kako vidite slovenske razmere? »Tino Maze bi morali podpirati, pa si izmislimo, da bi jo ovirali. Mi smo sposobni talent uničiti zaradi ohranitve pozicij, za to pa nihče ne odgovarja. V mentaliteti ljudi se je po drugi svetovni vojni udomačilo splošno mnenje, da ne glede na to, kaj počneš, se ti nič ne more zgoditi in bo že kdo to popravil. Vedno ko se v nekem sistemu zamenja neka struktura ljudi, se govori, nismo bili prej mi, so bili oni. Sprijazniti se moramo, da za to, kar počnemo, bomo tudi odgovarjali. To je osnovni princip zahodnih sistemov, v katerih vsi skupaj živimo. Za zadeve, ki jih počnemo, ne počnemo ali slabo počnemo, moramo odgovarjati. Velja pa tudi obratno, da si nagrajen za dobro delo,« je dejal Terpin. »Kot je bilo v primeru Tine Maze, številni v Sloveniji ne razumejo, da je treba tiste, ki imajo nek talent, nekaj možnosti za uspeh, podpirati,« je še dejal in obenem izpostavil primer uglednega pravnika ddr. Klemna Jakliča, ki uči na Harvardu, v Sloveniji pa ne dobi profesorskega mesta. »To mentaliteto je treba nekako obrniti,« je bil odločen Terpin. Glede prevzemanja odgovornosti se je navezal tudi na stanje v slovenskem sodstvu. Dejal je, da slovenska sodišča nimajo zaostankov v primerjavi z Italijo, kjer so največji v Evropi, kar pa ne pomeni, da je situacija v Sloveniji v primerjavi z Evropo dobra. »Sodstvo mora biti neodvisno, delitev oblasti je pomembna, ampak samostojnost in neodvisnost pomeni tudi odgovornost. Sodstvo mora biti sposobno gnila jabolka samo izločiti,« je bil jasen Terpin. Po njegovih besedah gre za problem, s katerim se bo potrebno resno soočiti, ali pa bo zaupanje ljudi do sodne veje oblasti, ki je že tako nizko, padlo še nižje. Massi je zatem dejal, da je Slovenija majhna in se dajo rešiti stvari, se dajo racionalizirati. Se pa v Sloveniji govori najprej o denarju, šele potem o odgovornosti. »Jaz razumem, da ljudje, ki zaslužijo res malo, potem pogledajo malo postrani, ko se govori o npr. 200.000 evrih. Mi smo ves denar dali v pogon, smo mašina, ki ne izgublja energije. Imamo 100 % izkoristek. V raznih športnih sistemih pa so na primer zapravili 200.000 evrov za nič (financiranje napak v pogodbah, …) in ni nobene odgovornosti. Če jaz zgrešim, potem odgovarjam za to. Gre za rezultat,« je poudaril in dodal, da bi morali biti v zvezah profesionalni ljudje, ki znajo delati, ki vedo za kaj se gre. Po uvodnem delu se je razvila živahna debata z občinstvom. Učitelj smučanja v mladinski kategoriji je Massija vprašal, zakaj obstaja razlika med mladinskimi trenerji, ki imajo dobre rezultate, potem se pa ti rezultati v članski kategoriji poslabšajo? »Nikoli ne krivim sistema. Jaz ne. Pokosim travo pred svojo hišo in ker občina ne kosi ulice, pokosim čisto do ceste. 20-letni sosed to vidi in stori enako. Kmalu je cela ulica pokošena. Nikoli ne krivim sistema. Sistem smo vsi mi,« je dejal Massi. »Če otroci trenirajo preveč specifično, se lahko nasičijo. Lahko pa tudi trenirate v mladinskih dobro, pa potem v članskih slabo. Je treba natančno analizirati in ugotoviti vzroke. Se trenira preveč ali slabo? Lahko gre tudi za oboje,« je še dejal in dodal, da Tina Maze nikoli ni zmagala svetovnega mladinskega prvenstva, da so jo na SZS prepričevali, da ne bo nikoli zmagovalka na glavnih tekmah, sedaj pa ima 11 kolajn. »Ko sem začenjal z ekipo, sem klical 14 slovenskih trenerjev. Vsi so rekli ne, so mislili, da se bo stvar končala slabo,« je dejal Massi. Glede delovanja v slovenskem smučanju, ko bo Tina enkrat zaključila kariero, je Massi dejal, da je pripravljen na sodelovanje, da pa ni pripravljen, da mu bodo drugi govorili, kaj mora delati. Damijan Terpin je dejal, da je Andrea Massi dokazal, da se da v Sloveniji z zelo malo denarja narediti ogromno. »Tina Maze se ne rodi vsak dan. Se je treba odločiti, ali zaupamo Andrei. Potem mu dajmo bel papir in ga pustimo tri, štiri leta delati. Slabši rezultati, kot so zdaj na zvezi, ne morejo biti,« je bil jasen Terpin. Srečanje se je zaključilo s prijetnim druženjem govorcev in obiskovalcev dogodka.  

preberi več

Aktivnosti

Sep 29, 2015
Vladavina prava in ekonomska kriza: vzroki, ...
V organizaciji Društva Evropska Slovenija je od 24.9. do 25. 9. 2015, na gradu Jable v Mengšu, potekala ...
(0)
Jan 17, 2015
Seminar o Post-socialističnem pravu in pravni ...
 V torek 13.1. 2015 je v okviru društva Evropska Slovenija na kolokviju o Post-socialističnem pravu in ...
(0)
Dec 11, 2014
Nagovor doc. dr. Damirja Črnčeca, predsednika ...
V nadaljevanju si lahko preberete nagovor doc. dr. Damirja Črnčeca, predsednika Društva Evropska Slovenija, s ...
(0)
Sep 21, 2014
Posvet o Majniški deklaraciji: Slovensko stoletje ...
Slovenci množično podpisujejo Majniško deklaracijo 2014, ki je bila prvič predstavljena v Slovenski ...
(0)
Sep 21, 2014
Posvet o Noveli o arhivih
Društvo Evropska Slovenija je 3. junija 2014 v prostorih Državnega sveta organiziralo zelo aktualen Posvet o ...
(0)
Sep 21, 2014
III. večer pod Čavnom
Sinoči je v Ajdovščini potekal pogovor s članoma zmagovalne ekipe Team to aMaze, legendarnim trenerjem Tine ...
(0)
Sep 21, 2014
Shod PRIDE ČAS, KO NI VEČ ČASA
Društvo Evropska Slovenija je v sodelovanju z Civilno družbo za pravično Slovenijo, in Zborom za republiko ter ...
(0)
Sep 21, 2014
Predstavitev Evropske Slovenije ob Dnevu Evrope
9. maja 2014 v vseh državah članicah Evropske unije praznujemo Dan Evrope, s čimer obeležujemo obletnico sprejetja ...
(0)
Sep 20, 2014
Jean Monnet Akademski Forum
Fakulteta za državne in evropske študije je 7. maja 2014 v sodelovanju z Društvom Evropska Slovenija ...
(0)
Sep 19, 2014
Čajanka ob petih
V petek, 25. aprila 2014, je Društvo Evropska Slovenija v prostorih Mestnega muzeja Ljubljana priredilo prvo ...
(0)
Sep 19, 2014
Prva javna predstavitev zbornika
9. maja 2013 je v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa potekala predstavitev zbornika Evropska Slovenija.Zbornik ...
(0)