Skoči na vsebino
Home » Kaj vse omogoča avtomatizacija hiše?

Kaj vse omogoča avtomatizacija hiše?

Avtomatizacija hiše vas verjetno najprej asociira na pametno hišo oziroma na pametne inštalacije. Čeprav mnogi med vami morda menite, da je to stvar prihodnosti, pa se motite. Pametne hiše so namreč že kar nekaj časa stvar sedanjosti. Uporabnikom ponujajo veliko mero udobja in nadzor, ki si ga vsekakor še kako zelo zaslužijo. 

Avtomatizacija hiše vam tako omogoča, da zavarujete in nadzorujete svoj dom z inteligentno varnostjo. Vrata boste lahko odpirali na daljavo, in sicer s kontrolo dostopa; luči boste preklapljali brezžično in tako dalje. Ključni elementi, ki jih torej vključuje vsaka pametno zasnovana hiša, so varnost in zaščita,  nadzor nad vrati in kamerami, krmiljenje rolet in vrat, hlajenje in ogrevanje in ne nazadnje še večpredstavnost in nosljive naprave. 

Nadzor svojega doma s preprostim dotikom 

Avtomatizacija hiše je vsekakor povezana tudi z uporabo pametnih naprav – pametnih telefonov, računalnikov, tablic. Pametne naprave vam omogočajo, da svoj dom lahko nadzirate ter spremljate s preprostim dotikom, ne glede na to, kje se nahajate in ne glede na čas. Svoj dom boste na ta način lahko nadzorovali kar na svoji dlani. 

S samo enim klikom lahko v svojem pametnem domu upravljate temperaturo, klimatske naprave, notranjo razsvetljavo, zunanjo razsvetljavo, okrasno razsvetljavo, senčila oziroma žaluzije, okna, vlago, zalivanje vrta oziroma trate, odmrzovanje svojega parkirišča, vremenske postaje in še druge številne zadeve. 

Ko zapustite svojo pametno hišo 

Avtomatizacija hiše bo ob vašem odhodu od doma poskrbela za ogrevanje. Temperatura se bo pozimi znižala za nekaj stopinj; v poletnem času pa se bo hlajenje znižalo za nekaj stopinj. Vaš dom bo tako prišel v energetsko varčen režim. Prav tako se bodo ob vašem odhodu od doma ugasnile vse želene luči, žaluzije se bodo glede na letni čas ter uro dneva pomaknile v želeno pozicijo; izklopili se bodo prav vsi porabniki elektrike, vklopila se bodo dekorativna svetila, na primer dovoz, svetila na dvorišču ter podobno. 

Ko boste za določen čas zapustili svoj dom, bo avtomatizacija hiše učinkovito poskrbela tudi za monitoring ter za preventivni alarm pred nezaželenimi obiskovalci oziroma vlomilci. V praksi to pomeni, na primer, naključni vklop luči v domu, stimulacijo prisotnosti. 

Ob prihodu domov 

Avtomatizacija hiše bo ob vašem prihodu domov poskrbela, da se bo pozimi ogrevanje povišalo za nekaj stopinj, v poletnem času pa hlajenje. Pametna hiša bo iz energetsko varčnega sistema prešla v komfortnega. Ob vašem prihodu domov se bodo vklopile pozdravne luči, na primer na dovozu, verandi, predprostoru. 

Žaluzije se bodo ponovno pomaknile v želeno pozicijo, vklopili se bodo električni porabniki in hiša bo izvajala monitoring, na primer nadzor nad poplavami, požari, uhajanjem plina ter podobno. 

Nočni režim pametne hiše

Avtomatizacija hiše v nočnem času bo poskrbela za ustrezno ogrevanje oziroma ohlajanje prostorov, za vklop nežnejše nočne svetlobe, na primer vklop talne razsvetljave, za osvetlitev kopalnice, hodnika, za zalivanje vrta oziroma trate, za odtaljevanje parkirišča v zimskem času v primeru na novo zapadlega snega. 

Tudi nočni režim vključuje monitoring, torej nadzor nad uhajanjem plina, požari, poplavami ter podobno. 

Avtomatizacije hiše bo za vse dobro poskrbela tudi v času, ko si boste privoščili nekoliko daljši dopust. Ne glede na to, kje boste počitnikovali, boste s pomočjo inteligentne hiše veliko mirnejši in se boste tako prijetneje počutili.