Skoči na vsebino
Home » Kako izbrati kuhinjo?

Kako izbrati kuhinjo?

Če v kuhinjski džungli iščete zase primerno, potem boste morali pregledati vrsto različnih. Razlikujejo se tako po dimenzijah in velikostih, kakor tudi po materialu, postavitvi, barvah, itd.

Vsekakor vsi poznamo klasične lesene kuhinje, ki so se prodajale nekoč. Danes pa so možnosti tako zelo velike, da si ne smemo zameriti, če smo zahtevni. Pravzaprav to moramo biti, glede na to, da je kuhinja nujna in zelo rabljen prostor v hiši ali stanovanju, ter da bo trajala še vrsto let.

Prav tako boste našli bolj pisane, zanimive rešitve, nenehno pa se dodajajo nove fronte in dizajni. Cenovni razpon je tudi precej velik, seveda pa se ne odločimo za kratkoročno naložbo. Kar tudi ne pomeni, da moramo kupiti najdražjo kuhinjo, vsekakor pa upoštevajmo kakovost kupljene.

Izbiro začnite tako, da upoštevate potrebe v kuhinji. Kako pogosto uporabljate kuhinjo in koliko prostora potrebujete za shranjevanje. Vaše želje se seveda morajo skladati z možnostmi, velikostjo prostora, katerega imate na voljo. Razmislite o maksimalni izkoriščenosti prostora.

Vaše potrebe in želje določajo, katere vrste kuhinj bi morali kupiti in kako naj bo vaša kuhinja zasnovana, da se čim bolje ujema z vašim življenjem. Če imate veliko kuhinjo, bodite pozorni, kako postavite kuhinjske elemente med seboj, da boste optimizirali gibanje in potek dela.

Ne pozabite tudi na funkcionalnost in dekor kuhinje. Funkcije kuhinje morajo biti prilagojene vam. Katere materiale boste izbrali? Seveda bodo ti vplivali na kakovost izbrane kuhinje. Del vzdrževanja je tudi čiščenje kuhinje, zato izberite trpežne in enostavne za čiščenje materiale. Več kot ima kuhinja odprtih polic, več je prahu.

Pri izbiri barve kuhinje upoštevajte tako vzdrževanje kot izraznost.

Materiali v kuhinji

Pametni kuhinjski elementi lahko močno spremenijo celotno izkušnjo kuhinje. Poiščite kuhinjske elemente in materiale, kateri bodo olajšali vsakdanje življenje v vaši kuhinji.  Inovativni materiali in kuhinjski elementi lahko dvignejo funkcionalnost na povsem novo raven.

V vaši kuhinji so nekateri materiali, ki so bolj vidni kot drugi. Kuhinjska vrata in kuhinjske omare so kuhinjski elementi, ki sestavljajo največjo površino, zato je izbira kuhinjskega modela zelo pomembna.

Kuhinjski elementi bi vam morali olajšati delovanje v kuhinji in ne smejo biti le vizualni užitek za oko. Premišljen dizajn predalov pomeni, da imate vse, kar potrebujete, vedno pri roki. Dobra sestava materialov in njihova pravilna postavitev pomeni tudi optimalne pogoje v kuhinji. in jih pravilno postaviti.

Torej, vse naprave, namizne plošče, umivalnik, osvetlitev, kuhinjski predali, vrata, ročaji, omare, itd., morajo delati za vas.

Kaj vpliva na izbiro stila kuhinje?

Naj bo vaš stil kuhinje romantičen, minimalističen ali vmesni?

Proračun je pomemben za izbiro kuhinje, je dobro izhodišče, saj je kuhinja nakup, s katerim boste zadovoljni tako zdaj kot še mnogo let v prihodnosti. Hkrati celoten proračunski okvir olajša izbiro in določa prednosti med številnimi možnostmi in odločitvami. Pomembno je najti ravnovesje med proračunom in željami.

Vas navdušujejo modeli s klasično vsestranskostjo? Potem vas bo zapeljala kuhinja brez ročajev. Dizajn je brez okraskov, s preprostimi orodji in visokokakovostnimi materiali, kateri bodo zadovoljili vsakega sodobnega poznavalca.

Seveda pa je trenutni trend notranje opreme tisti, kateri lahko vpliva na odločitev. Bogatost stilov, zaradi česar se je težko odločiti med vsemi temi vtisi. Če izberete klasično zasnovo kuhinje, ste v prednosti, saj se ta dizajn uspe uskladiti z različnimi okusi.

Vsekakor na izbiro stila kuhinje vpliva tudi prostor, katerega imamo na voljo za postavitev kuhinje. Hkrati ne smemo pozabiti tudi na že obstoječo opremo, kajti želimo si, da bi se ujemala z novostmi.

Je pa seveda največ odvisno samo od želja. Želje kombiniramo s potrebami in poiščemo najustreznejšo kuhinjo.

Moderna kuhinja

Moderna kuhinja je postala stalna izbira marsikoga. Pohištvo s sodobnim udobjem, funkcionalnostjo in novimi pripomočki. LED žarnice imajo npr. pustil sledi v kuhinjskem dekorju.

Sodobne kuhinje, ki za elegantnim dizajnom skrivajo obilico premišljenih detajlov. Preprost dizajn vam omogoča, da sestavite model kuhinje, ki ponuja odličen videz in hkrati tudi uporabne vrednosti. Sodobna kuhinja je običajno brez ročajev. Tako da poskrbi za igriv in eleganten dizajn, ki je tudi izjemno uporaben za uporabnika.

Moderna kuhinja mora biti enostavna za uporabo, minimalistične zasnove lahko uporabite po vsej kuhinji, lahko pa jih kombinirate z  drugimi kuhinjskimi dizajni.

Izberite kuhinjo, ki podpira vaše vsakdanje življenje, katera združuje funkcionalnost in estetiko.

Moderne kuhinje vam pokažejo, kako lahko uresničite vaše kuhinjske sanje.

Kuhinja z otokom

Kuhinja z otokom omogoča res dobre funkcionalne poteke dela, pripomore pa tudi  k spodbujanju družbene povezanosti. Namreč, ravno v kuhinji se zbiramo, zabavamo, kuhamo, gledamo televizijo in še marsikaj.

Kuhinjski dekor s kuhinjskim otokom res dobra zamisel, saj je več prostora za kateri želijo sodelovati pri kuhanju, ne da bi se morali nenehno zaletavati drug ob drugega.

Kuhinje z otokom so očitno zbirališče za družino. Je dobra povezava med kuhinjo in jedilnico. Če potrebujete dodaten prostor za shranjevanje in sedeže, je kuhalni otok tudi idealna rešitev. Torej, ali imate dovolj prostora za otok?

Priporočamo najmanj 110 centimetrov prostega prostora okoli celotnega kuhalnega otoka. To vam zagotavlja dovolj svobode gibanja za delo v kuhinji.

Morate pa razmisliti tudi o obliki kuhinje. Namreč, velika kuhinja v obliki črke U, kotna kuhinja in enostranska kuhinja so idealne za opremljanje s kuhalnim otokom. Vendar mora imeti kuhinja v obliki črke U določeno velikost, da lahko sprejme otok. Razmislite tudi o tem, ali naj otok stoji mirujoč ali pa želite premično različico- običajno s kolesi.

Klasična kuhinja

Klasične kuhinje imajo poudarek na organskih materialih, kot so les, marmor, usnje in medenina. Če imate klasično hišo je seveda smiselna izbira klasična kuhinja, ki bo poudarila pristno razpoloženje in vzdušje doma. Ni pa seveda pravilo in se lahko vedno odločite tudi za kakšen drug stil.

Tudi klasične kuhinje so na voljo v široki in harmonični barvni paleti, površine nekaterih so kombinirane z lesom, z medeninasti ročaji in detajli iz usnja.

Klasične kuhinje dajejo umirjenost celotnemu prostoru in ustvarjajo harmonijo med dnevno sobo in kuhinjo, torej prostor, ki združuje vso družino. Nekako ustrezajo vsem arhitekturnim slogom. Na ekskluziven način povezujejo generacije in nostalgijo.

Klasična kuhinja lahko naredi vse. Dizajn je mogoče enostavno tonirati v slogu, ki ga želite.

Rustikalna kuhinja

Reinterpretirajte svojo kuhinjo z rustikalnimi elementi, ki so hkrati lepi in praktični.

Rustikalna kuhinja vključuje razne podrobnosti, na večjih površinah kot so tla in materiali. Recimo, betonska tla, naravni elementi v kuhinji, podeželski slog, barve ki so v harmoniji z naravo, od materialov pa so najbolj uporabni marmor, les, beton.

Če iščete romantičen rustikalen dekor, prava stara peč s finimi ploščicami daje vaši kuhinji pridih osebnosti. Velike ploščice z vzorcem, industrijsko pohištvo, čudoviti stari detajli, jekleni kuhinjski elementi, ipd., so elementi rustikalne kuhinje.

Brezročajna kuhinja

Kuhinja brez ročajev je vedno bolj pogosta izbira, predvsem sodobnih kuhinj. Moderne in sodobne kuhinje so opremljene z elementi brez ročajev.

Kar pa ne pomeni, da so kaj manj praktične – pravzaprav so izredno funkcionalne in praktične. Ročaji, kateri običajno štrlijo ven so preteklost. Seveda so v določenih stilih kuhinj še vedno prisotni in se jim odlično podajo, pa vendar sodoben stil teh ne podpira.

3d izris kuhinje

Ste v dvomih, katero kuhinjo izbrati, katere barve in materiali naj bodo v vaši novi kuhinji? Niste prepričani o izbiri, pojavljajo se razni dvomi.

Glede na to, da gre za nakup, ki ima dolgo življenjsko dobo in vas bo stal kar nekaj finančnih sredstev, je seveda dobro, da tovrstno izrisovanje kuhinje prepustite strokovnjakom.

3d izris kuhinje vam zagotovo prihrani več denarja, poskrbite za odličen dizajn, strokovno svetovanje in strokovno urejen kuhinjski prostor.