Skoči na vsebino
Home » Kako izbrati toplotno črpalko?

Kako izbrati toplotno črpalko?

Obstaja veliko dobrih razlogov za izbiro toplotne črpalke za ogrevanje doma. To je seveda še posebej pomembno, če gradite nov ali prenavljate svoj dom. Zelo smiselno je zamenjati trenutni vir toplote s toplotno črpalko.

Med najpogostejše razloge za prehod na toplotno črpalko sodi tudi želja po menjavi stare oblike ogrevanja. Ste utrujeni polnjenja olja in lesnih peletov?

Želite biti neodvisni od cen ogrevanja? Najpomembneje, ali želite zmanjšati račun za ogrevanje? Storiti nekaj dobrega tudi za okolje? Če ste odgovorili na vsaj dva vprašanja pritrdilno, potem je toplotna črpalka zanesljiva rešitev za vaše potrebe.

Katero toplotno črpalko izbrati?

Izbirate lahko med tremi različnimi toplotnimi črpalkami.

Obstajajo tri različne vrste toplotnih črpalk, vse delujejo na enak način in sicer, da pretvorijo energijo, ki je že prisotna v zraku ali zemlji. Uporabljajo se lahko za ogrevanje doma in tople vode. Zagotavljajo velike prihranke energije in posledično tudi do prihrankov finančnih sredstev.

S pravilno nameščeno toplotno črpalko lahko precej znižate stroške ogrevanja. Ko toplota prihaja iz brezplačne energije iz narave, se poraba energije doma občutno zmanjša. Zmanjšate emisije CO2.

Hkrati z izbiro toplotne črpalke pomagate prevzeti odgovornost za okolje globalno in lokalno.

Toplotna črpalka zrak zrak

Če želite malo dodatnega ogrevanja za večje prostore ali pa ogreti počitniško hišo, je toplotna črpalka zrak-zrak popolna izbira. Pomembno pa je, da veste, da se je ne more uporabiti tudi za ogrevanje sanitarne vode.

Sestavljena je iz zunanje enote, ki je nameščena vzdolž hiše, in notranje enote, ki je pritrjena na steno. Zunanja enota pretvarja kinetično energijo zraka, notranja enota jo uporabi za ogrevanje.

Toplotna črpalka zrak voda

Uporablja se za ogrevanje tako doma kot tople vode, zagotavlja velike prihranke pri računu za ogrevanje. Toplotna črpalka zrak voda je priključena na obstoječe radiatorje doma ali talno ogrevanje, sam sistem črpalk pa je sestavljen iz zunanje in notranje enote.

Zunanja enota pretvarja kinetično energijo zraka v toploto, ta se pošlje v notranjo enoto, katera razporedi toploto v radiatorskem sistemu in ogreva sanitarno vodo. Deluje lahko pri nizkih temperaturah (vse do minus 20 stopinj) in je izjemno učinkovita.  Običajno je prihranek energije 60-70% in je tako odplačana v 6-8 letih.

Geotermalna toplotna črpalka

Izkorišča toploto zemlje, ki jo zbira iz cca. 1 meter globine, kjer je vedno med 5-10 stopinj, tudi v najhladnejših mesecih v letu. Tovrstna toplotna črpalka je najučinkovitejša za ogrevanje stanovanj in vode, hkrati pa zagotavlja največje prihranke energije.

Običajno zagotavlja prihranek energije 70-80 % v primerjavi s kotli na olje in plin. Njene prednosti so tudi kompaktnost in tiho delovanje. Priključi se na obstoječe radiatorje ali talno ogrevanje. Zahtevala pa bo veliko prostora, na primer za ogrevanje povprečne hiše bo potrebnih 300 m 2 vrta.

Pri izbiri bodite temeljiti. Izberite toplotno črpalko pri prodajalcu, ki vam lahko da natančna navodila. Dobro je tudi, če se dogovorite za montažo, kasnejše delovanje. To je zagotovilo, da dobite pravo toplotno črpalko. Izberite tudi dobro znano blagovno znamko. Je zagotovilo za učinkovito servisno organizacijo in možnost pridobitve rezervnih delov.

Torej, toplotna črpalka za ogrevanje hiše je na voljo v različnih različicah, zato se vedno lahko najde toplotna črpalka, ki neposredno ustreza vašim potrebam.

Kako izbrati moč toplotne črpalke?

Katera bo prava velikost, primerna za vaše potrebe, je seveda odvisno od več dejavnikov. Med dejavnike sodi velikost in starost hiše, kako dobro je hiša izolirana in koliko ljudi živi v njej. Seveda je pomemben podatek za ustrezno izbiro tudi poraba toplote in vode stanovalcev.

Vsekakor je najpomembneje upoštevati ogrevalno obremenitev. Seveda ne smemo pozabiti na zelo pomemben podatek in sicer, ali boste s črpalko ogrevali tudi sanitarno vodo? Ali bo služila kot pomožni vir ogrevanja, ali kot primarni?

Večja kot je vaša hiša in potrebe po ogrevanju, pomembnejša je učinkovitost. Višja kot je moč, boljše je izkoriščanje energije iz zunanjega zraka.

Najbolje je, da pregledate možnosti, ki jih imate, z enim od svetovalcev.

Ogrevalna obremenitev

Ogrevalna obremenitev je seveda omejena z močjo črpalke. Dobro je, če je obremenitev optimalna in poskušamo zmanjšati čas visokih obremenitev. Pri polni obremenitvi je vsekakor tudi težje določiti učinkovitost.

Obremenitev se povečuje ali zmanjšuje glede na potrebo ogrevanja. Je pa vsekakor odvisno tudi od vrste izbrane toplotne črpalke. Zato je seveda smiselno, da vse morebitne dvome in vprašanja naslovimo na prodajalca oziroma proizvajalca.

Ta nam bo namreč znal najbolje pojasniti, predvsem, ko bo upošteval tudi potrebe. Glede na to, da gre za izredno pomemben nakup, ki bo trajal in opravljal zelo pomembno funkcijo še vrsto let, je smiselno, da se pozanimamo o vseh lastnostih toplotne črpalke, katere bi lahko vplivale na samo izbiro in nakup.

Ogrevanje sanitarne vode

Kot smo že omenili toplotna črpalka zrak zrak ne omogoča tudi ogrevanja sanitarne vode. Medtem, ko bo to storila učinkovito toplotna črpalka zrak voda. Enako tudi geotermalna toplotna črpalka. Torej, primerni sta ti dve vrsti toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode.

Toplotna črpalka za ogrevanje sanitarne vode črpa toploto iz zunanjega zraka in jo prenaša v vodo, ki se segreje. Toplotna črpalka je povezane z visoko izoliranim rezervoarjem za vodo.

Vroč zrak prehaja v hladilno sredstvo toplotne črpalke, v zaprtem krogu. Zrak odda del svoje energije hladilnemu sredstvu, ki se pretaka skozi kompresor. Tlak se dvigne tako, da se temperatura dvigne in vroča tekočina se zdaj spiralno pošilja okoli rezervoarja za vodo, tako da se voda segreje na minimalno 55 stopinj. Ogrevana voda se nato pošlje v hišne pipe in prhe.

Seveda gre za izredno priložnost, katero z veseljem izkoristimo, saj nam prinaša tudi finančne prihranke. Če imamo možnost ogrevanja zraka in hkrati tudi vode, je seveda smiselno, da se odločimo za tovrstno črpalko.

Razen, če so potrebe nekoliko drugačne in vam v poštev pride katera druga. Kakorkoli, topla voda je seveda nujna v vsakem stanovanju in hiši.

Samostojni ali pomožni vir ogrevanja

Pri izbiri ustrezne toplotne črpalke, boste seveda tudi morali razmisliti o tem, ali bo toplotna črpalka pomožni ali primarni vir ogrevanja. Če gre za samostojni vir, potem boste morali dobro preučiti možnosti.

Kajti, ogrevanje s toplotno črpalko kot primarnim virom, vam lahko doprinese ogromno prednosti, med katerimi so varčevanje z električno energijo, je okolju prijaznejša od plinskega ali električnega kotla, varna za uporabo, saj se ne uporablja gorivo, odprt ogenj in plinske mešanice.

Tako tudi ne more povzročiti požara. Je univerzalna naprava in se uporablja za ogrevanje vode in kot klimatska naprava- Je izredno zanesljiva  in je njena življenjska doba daljša v primerjavi z življenjsko dobo plinskih ali električnih kotlov.

Kar seveda ne pomeni, da v kolikor gre za pomožni vir ogrevanja kupimo prvi, katera se nam ponudi. Vsekakor za tovrstne potrebe izberemo najprimernejšo.

Primer ustrezne moči toplotne črpalke glede na velikost in starost objekta

Za eno osebo vzemimo 50 litrov vode s temperaturo 45 ° C, kar ustreza stopnji porabe 0,25 kW toplotne moči.

Dobimo, da je za štiričlansko družino, ki živi v zasebni hiši 100 m2, potrebna toplotna moč:

Q W \u003d 0,25 kW / osebo * 4 osebe. = 1,0 kW

Skupna toplotna moč za ogrevanje in toplo vodo za dobro izolirano hišo:

Q SUM \u003d Q H + Q W \u003d 5 kW + 1 kW \u003d 6 kW.

Skupna toplotna moč za ogrevalni sistem in toplo vodo za slabo izolirano hišo:

Q SUM \u003d Q H + Q W \u003d 20 kW + 1 kW \u003d 21 kW.

In v drugem primeru je za stavbo brez toplotne izolacije potrebno:

Q kal.. = 21 * (20-(-7))/(20-(-22)) = 21 * 27 / 42 = 13,5 kW toplote toplotne črpalke.