Skoči na vsebino
Home » Najprimernejši pogoji za namestitev sončne elektrarne

Najprimernejši pogoji za namestitev sončne elektrarne

O samooskrbi z električno energijo se danes veliko govori. Glavni razlog za to je, da nam sončne elektrarne z izkoriščanjem energije sončnih žarkov lahko proizvedejo dovolj elektrike za lastne potrebe. S tem lahko veliko prihranimo, sploh ob dejstvu, da se cene elektrike neprestano višajo.

Poleg tega, da nam, širši skupnosti in celotnemu planetu takšen način samooskrbe prinaša številne prednosti, pa je potrebno pomisliti tudi na pravilno tehnično zasnovo.

Predvsem je potrebno dobro razmisliti o tem, kateri so najprimernejši pogoji za namestitev sončne elektrarne, da je ta čim bolj učinkovita.

Primerna velikost strehe določa število sončnih panelov

Naložba v sončno elektrarno je smiselna le, če nam pokrije celoletno porabo električne energije. Če bi med različnimi pogoji za namestitev sončne elektrarne morali izbrati najpomembnejšega, bi le težko izbrali pravega, saj so vsi enako pomembni.

Vsekakor pa je velikost strehe tisti, ki ima največji vpliv na število sončnih panelov, ki jih lahko namestimo na streho.

Glede na dosedanje podatke 1 kVA sončna elektrarna v Sloveniji proizvede približno 1100 kWh električne energije.

Za postavitev takšne sončne elektrarne potrebujete približno 7 m2 površine. Če je vaša letna poraba električne energije približno 10.000 kWh, potem je potrebna vsaj 9 kW elektrarna, pri čemer mora biti velikost strehe vsaj 63 m2.

S primerno usmerjenostjo strehe izkoristite maksimalno moč sonca

Pri naložbi v sončno elektrarno je ključnega pomena njena učinkovitost. Zato ni nič presenetljivega, da veliko uporabnikov že pred investicijo skrbi, ali bo sončna elektrarna obsijana z dovolj sončne svetlobe, da bo lahko proizvedla dovolj električne energije.

Med pogoji za namestitev sončne elektrarne zato nikakor ne smemo spregledati usmerjenosti strehe.

Znano je, da sončne elektrarne, ki so usmerjene na sever lahko proizvedejo tudi do 80 % manj električne energije.

Če želite, da je sončna elektrarna čim bolj učinkovita, potem priporočamo usmerjenost strehe na jug, jugovzhod ali jugozahod. Na takšen način bo delovanje sončne elektrarne najbolj optimalno.

Oblika in naklon strehe vplivata na učinkovitost sončne elektrarne

Oblika, naklon in vrsta strehe so pogoji za namestitev sončne elektrarne, ki se zdijo na prvi pogled nekoliko manj pomembni, pa vendar v veliki meri vplivajo na večjo učinkovitost. Največji izkoristek zagotavlja streha brez prekinitev. Če imate strešno okno, frčad ali dimnike, to že otežuje postavitev.

Znano je tudi, da so ravne strehe manj primerne za postavitev sončne elektrarne. Optimalen naklon je med 20° in 40°, zato je ob namestitvi potrebna dodatna podkonstrukcija, ki poveča tudi stroške investicije.