Skoči na vsebino
Home » Pametna svetila

Pametna svetila

Avtomatizacija hiše vam ponuja številne prednosti. Ključne so zagotovo večja varnost, udobje in varčevanje. Velik poudarek je tudi na pametni razsvetljavi. Pametna svetila oziroma avtomatizacija osvetlitve vam omogoča zelo preprosto ter samodejno upravljanje osvetlitve. Doma in tudi v drugih objektih si tako lahko zagotovite upravljanje celotne razsvetljave kar s kavča ali pa tudi iz vaše najljubše počitniške destinacije.

S pomočjo pametnih svetil si boste tako lahko ustvarili ambient, ki bo popolnoma ustrezal vašemu počutju ter opravilu.

Pametna osvetlitev v vašem domu

Pametna svetila so eno od najbolj priljubljenih področij uporabe v pametnem domu, saj upravljanje sodobne osvetlitve prinaša zelo veliko prednosti. Ključna prednost je zagotovo velik prihranek pri električni energiji. S pomočjo pametnega telefona boste, na primer, lahko preverili, ali luč v vaši dnevni sobi gori ali ne.

Tudi na dopust se boste lahko odpeljali bolj pomirjeni. Na domu vam bodo spreminjajoče nastavitve osvetljevanja na učinkovit način odganjale vlomilce. Pametna svetila vam bodo tako odpirala povsem nove možnosti. Z njimi boste lahko v svojem domu doživljali kar cel spekter osvetljevanja. Lahko boste preklapljali med hladno ter barvno temperaturo svetlobe, in sicer kar do 16 milijonov barvnih odtenkov. Ustvarjali si boste čudovito vzdušje.

Samodejna aktivacija luči

Pametna svetila torej s seboj prinašajo številne prednosti. V veliki meri bo poskrbljeno tudi za vašo varnost. Za to bo poskrbela samodejna aktivacija luči. Med drugim vam bo to preprečevalo, da bi se, na primer, v temi spotikali ter podobno.

S preprostim upravljanjem osvetlitve si boste tako izboljšali svoje bivalno udobje. Lahko boste preklapljali med najrazličnejšimi barvami temperature. Stikala za luč pa bodo na ta način postala le še preteklost.

Svetilke boste lahko prižigali neposredno s kavča

Pametna svetila vam torej omogočajo veliko mero udobja. Svetilke boste tako lahko prižigali kar direktno s kavča. Dovolj bo le pritisk na gumb daljinskega upravljalnika oziroma kratek vnos v aplikacijo vašega pametnega telefona, tablice ali računalnika. Morda boste samo izvedli glasovni ukaz in luč se bo sama od sebe prižgala ali pa ugasnila.

Če bi vam o tem pisali nekaj let nazaj, bi se vam vse skupaj najverjetneje zdelo povsem nemogoče oziroma le znanstvena fantastika. Dandanes pa so pametna svetila postala realnost s številnimi prednostmi.

Pametna hiša v celoti

Pametna svetila pa niso edini element, ki ga boste lahko upravljali na daljavo oziroma celo glasovno. Pametna hiša oziroma pametne inštalacije vam omogočajo, da se bo v vašem domu lahko ustrezno uravnavala tudi temperatura. Če boste, na primer, imeli odprta strešna okna, se vam bodo ta samodejno zaprla v primeru, če bo pričelo deževati.

Pametna svetila oziroma pametne inštalacije se ponašajo s še eno zelo veliko prednostjo, v katero nekateri močno dvomijo. Je izjemno preprosta za upravljanje. Poleg tega pa boste še vedno imeli možnost klasičnega upravljanja. To je zlasti dobrodošlo za starejše uporabnike.

V prihodnosti bodo pametna svetila zagotovo povsem zasenčila klasična svetila. Enako velja, da bodo pametne hiše zasenčile klasične. V tem hipu se pri nas za pametni dom odloča približno petina uporabnikov, pri naših sosedih, Avstrijcih, pa se za inteligentno bivanje odloča že kar polovica vseh tistih, ki si dom postavljajo na novo.