Slovenci množično podpisujejo Majniško deklaracijo 2014, ki je bila prvič predstavljena v Slovenski filharmoniji 8. maja 2014. V času gospodarske in politične krize se v javnosti pojavljajo ugovori, ki jih je mogoče razumeti kot nasprotovanje slovenski istovetnosti in celo domneve, da je bila ustanovitev slovenske države zgrešena.

Tako je društvo Evropska Slovenija skupaj z Zborom za republiko in Združenjem za vrednote slovenske osamosvojitve organiziralo posvet o Majniški deklaraciji z naslovom: Slovensko stoletje 1917 – 2014. Posvet je potekal v torek, 17. junija 2014, ob 16.00 uri, v prostorih Državnega sveta Republike Slovenije, Šubičeva ulica 4, Ljubljana.

Posvet o Majniški deklaraciji je bil množično obiskan, saj je dvorana kar pokala po šivih. Uvodoma so obiskovalce pozdravili predstavniki organizatorjev: dr. Damir Črnčec, predsednik Društva Evropska Slovenija, Aleš Hojs, Aleš Primc in dr. Lovro Šturm. O Majniški deklaraciji (1917, 1989, 2014) in vprašanjih slovenske državnosti in odnosov z drugimi narodi ter o dosežkih in težavah gibanj, ki jih imenujemo evropska in slovenska pomlad, o tveganih potezah slovenske zunanje politike v zadnjem času so nato spregovorili: dr. Matej Avbelj, dr. Stane Granda, dr. Tone Jerovšek, dr. Janez Juhant, dr. Dimitrij Rupel, dr. Andreja Valič Zver in dr. Žiga Turk.