Društvo Evropska Slovenija je 3. junija 2014 v prostorih Državnega sveta organiziralo zelo aktualen Posvet o Noveli Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih.

V uvodnem govoru je mag. Dejan Valentinčič v imenu Društva Evropska Slovenija pozdravil vse sodelujoče in prisotne ter izrazil zadovoljstvo nad tem, da se posvet dotika tako pomembne tematike in poudaril, da se bomo na nedeljskem referendumu odločali o slovenski prihodnosti in ne preteklosti. Med sodelujočimi so bili: doc. dr. Tamara Griesser-Pečar (zgodovinarka, vodja raziskovalnega programa Študijskega centra za narodno spravo "Nasilje komunističnega totalitarizma v Sloveniji 1941-1990«), dr. Janez Juhant (profesor na Teološki fakulteti), mag. Igor Omerza (raziskovalec in publicist), dr. Andreja Valič Zver (zgodovinarka, direktorica Študijskega centra za narodno spravo) in doc. dr. Vladimir Žumer (arhivski svetnik). 

Sodelujoči so si bili enotni, da nikakor ne moremo enačiti žrtev in storilcev ter da so žrtve tiste, ki si vsekakor zaslužijo resnico. Doc. dr. Tamara Griesser-Pečar je poudarila, da je novela sporna, saj predvideva zaščito občutljivih podatkov nosilcev javnih funkcij prejšnje totalitarne države. Anonimizacija po njenih besedah pomeni tehnično zapiranje gradiva. Po besedah mag. Igorja Omerze je tisti, ki ne pozna svoje preteklosti, preklet v to, da jo bo ponovil. Na koncu je dr. Andreja Valič Zver opozorila, da je nujno zgledovanje po tistih, ki so doživljali podobne grozote in to učinkovito rešili.