V petek, 25. aprila 2014, je Društvo Evropska Slovenija v prostorih Mestnega muzeja Ljubljana priredilo prvo Čajanko ob petih, v okviru katere je z zanimivimi gosti potekala razprava o tem, ali je Evropa v Sloveniji in Slovenija v Evropi.

Društvo Evropska Slovenija je nepridobitno in prostovoljno društvo, ki združuje Slovence-državljane Republike Slovenije ter Slovence v zamejstvu in po svetu, ki vrednotno izhajajo iz intelektualne tradicije ustanovnih očetov slovenske države. Te idejno pooseblja 57. številka Nove revije, preambula slovenske Ustave in Iniciativa Evropska Slovenija. Množična udeležba na čajanki in ugledni gostje pričajo o tem, da obstoja velika zaskrbljenost nad trenutno situacijo v državi in da obstaja želja po tem, da Slovenija preide na pravo, evropsko pot.

V prijetnem vzdušju so izmenjavali stališča dr. Matej Avbelj, soustanovitelj Iniciative Evropska Slovenija, prodorni pravnik mlade generacije in dekan Fakultete za državne in evropske študije in Aleš Hojs, nekdanji minister za obrambo in kandidat za poslanca v Evropskem parlamentu stranke NSi.  Boris Meglič, soustanovitelj DL, makroekonomski analitik in svetovalec za manjše ekonomske subjekte. Mag. Tanja Štumberger Porčnik, predsednica društva Svetilnik, izvršna direktorica Svetilnikovih Liberty Seminars in zunanja raziskovalka na inštitutu Cato ter Romana Tomc, podpredsednica Državnega zbora in kandidatka za poslanko v Evropskem parlamentu stranke SDS. Na čajanki je sodeloval tudi dr. Damir Črnčec, predsednik Društva Evropska Slovenija, ki je čajanko tudi povezoval.

Dr. Damir Črnčec, dr. Matej Avbelj in Romana Tomc so izpostavili, da ima Slovenija velike težave z vrednotami. Slovenija je del Evrope, a na žalost je po vrednotah bolj zadaj, saj jo prehitevajo tako levi kot desni. Posledično je samo resnica tista, ki nas lahko osvobodi pa še tukaj se pojavijo težave, zaradi cenzure. A če pogledamo nazaj v preteklost vidimo, da je bila medijska cenzura presežena in tako bo tudi sedaj. Resnica bo morala prevladati. Najhuje pa je dejstvo, da najpomembnejša mesta v državi zasedajo ljudje, ki nimajo svetovljanske in evropske dimenzije. Prav tako v Sloveniji, za razliko s tujino, ni vzpostavljen dialog s civilno družbo. Mag.  Tanja Štumberger Porčnik je tudi izpostavila pomanjkanje razprav, na katerih bi bili prisotni tudi predstavniki civilne družbe. Po njenem mnenju je to nujno potrebno za sprejemanje pravih odločitev, saj morajo postati slišane zahteve civilne družbe v Sloveniji. 

Drugi pereč problem na katerega je opozorila Romana Tomc je (ne)sprejetje izvedbenega akta o fiskalnem pravilu, ki bi moral biti sprejet do konca leta 2013, vendar aprila 2014 temu še vedno ni tako. Kot je že društvo Evropska Slovenija v svojem javnem pozivu opozorilo se Slovenija nahaja že od 30. novembra 2013, ko bi moral biti uveljavljen zakon za izvedbo zlatega fiskalnega pravila, v neustavnem stanju. Zlato fiskalno pravilo pa je še vedno le mrtva črka na papirju. Dr. Matej Avbelj ima glede tega problema zelo pesimističen pogled, saj pravi, da če izvoljeni predstavniki ljudstva ustave ne spoštujejo, potem nam res ni več pomoči.  Javno-finančna slika Slovenije pa se slabša že vse od leta 2008, z zadnjimi zadolžitvami pa so se razmere še dodatno zaostrile. Kot je izpostavil dr. Damir Črnčec so danes zadolženi že naši otroci in celo naši vnuki, ki se še sploh rodili niso pa jim obstoječa oblast že nalaga odplačevanje dolgov. Dandanes smo tako priča ekonomsko pogubni javno-finančni politiki, ki je hkrati izrazito medgeneracijsko nepravična.  Mlade, celo nerojene generacije, se obremenjuje, ker obstoječe generacije in vladajoče elite potrošijo več kot proizvedejo. Danes je vsak izmed nas zadolžen že za 14.000 evrov direktnega državnega dolga.  Poleg Cipra je Slovenija še vedno edina, ki ne bo imela gospodarske rasti. Sloveniji gre veliko slabše kot je videti, je dejala Romana Tomc. Vsako zadolževanje, ko se zadolžiš samo za tekočo porabo in ko nimaš pojma, kako boš to odplačal, je katastrofa. Zato je po njenem mnenju slovenska ekonomska in socialna politika ter nenazadnje tudi slovenska prihodnost temelji na nezdravih temeljih. Aleš Hojs je na včerajšnji čajanki poudaril, da je potrebno jasno in glasno povedati, da je to, da bi državi kdorkoli karkoli odpisal čista iluzija. Slovenci se tako moramo zavedati, da država še vedno plačuje stare jugoslovanske dolgove.

Kljub pesimističnemu pogledu na stanje v katerem je Slovenija pa kot meni Boris Meglič Slovenija lahko pot po kateri stopa drastično spremeni in popravi, kar jo tudi bo skupaj z prebujajočimi državljani, ki jih združujejo iste vrednote in ista pot-evropska pot.