Skoči na vsebino
Home » Kaj je 3d pisalo?

Kaj je 3d pisalo?

Ko smo že mislili, da je 3D tiskanje doseglo višek v svojem razvoju, pa nas je ponovno presenetilo z najnovejšo tehnologijo. To je 3D pisalo, ki je neke vrste 3D tiskalnik in je dobrodošla rešitev za vse tiste, ki šele vstopajo v svet 3D tiskanja in ga želijo malce bolje spoznati.

3D pisalo postaja vedno bolj priljubljeno, saj je njegova uporaba tako preprosta, da je primeren tudi za otroke. Prav tako pa so tovrstna pisala široko dostopna in cenovno zelo ugodna. Z njim otroci razvijajo svojo kreativnost, natančnost in motorične sposobnosti, hkrati pa omogoča ustvarjanje najrazličnejših 3D modelov.

3D pisalo je ročni tiskalnik, s katerim lahko ustvarjamo

Če je še nedolgo nazaj veljalo, da lahko tridimenzionalne predmete ustvarjamo zgolj s 3D tiskalniki, pa temu ni več tako. Glavni krivec za to je 3D pisalo, ki je neke vrste ročni 3D tiskalnik, s katerim lahko tudi otroci ustvarjajo najrazličnejše oblike in je odličen pripomoček za domače ustvarjanje različnih vrst izdelkov.

S 3D pisalom pa se ne bodo zabavali le otroci, ampak ga lahko uporabljajo tudi najstniki, arhitekti in mnogi drugi. Njegova največja prednost je v tem, da lahko na zelo preprost način in izjemno nizkimi stroški izdelamo različne 3D risbe.

Kako se uporablja 3D pisalo?

Kot že ime pove, je 3D pisalo na prvi pogled podobno običajnemu pisalu. Edina razlika je v tem, da za pisanje uporablja 3D filamente, ki se pod določeno temperaturo segrejejo in topijo. Torej je princip delovanja zelo podoben 3D tiskalniku le, da s 3D pisalom upravlja ustvarjalec sam.

To pomeni, da je od ustvarjalca odvisno, kje bo nalagal filament, v kakšnih barvah, debelini in v koliko plasteh. Gre za zelo preprosto tehniko 3D tiska, s katerim s pomočjo pisanja izdelamo različne tridimenzionalne predmete, za kar ne potrebujemo nobenega posebnega znanja.

Uporaba različnih filamentov za 3D pisalo

Tako kot za 3D tiskalnike, se tudi za 3D pisalo uporabljajo različni filamenti oziroma vrvice, ki so navite v kolutih. Razlika je v tem, da so filamenti v tem primeru nekoliko ožji, in sicer debeline 1,5 mm.

Za 3D pisalo se uporabljajo 3D filamenti iz polilaktične kisline (PLA). Zanj velja, da je biološko razgradljiv, je brez vonja, mogoče pa ga je iztisniti tudi pri nekoliko nižjih temperaturah. Zato je primeren predvsem za domače ustvarjanje in otroke. Zelo pogost material pa je tudi ABS plastika, ki sicer zahteva višjo temperaturo glave pisala, zato zahteva nekaj previdnosti več.