Skoči na vsebino
Home » Kako izbrati 3d tiskalnik?

Kako izbrati 3d tiskalnik?

Napredek na področju 3D tiskanja je več kot očiten in tega se dobro zavedajo tudi številna podjetja. Ti pristopajo k izdelavi prototipov in proizvodnji na popolnoma spremenjen način. K temu pa je pripomogel tudi razvoj tehnologije kot so izjemno zmogljivi profesionalni 3D tiskalniki.

Ti so vse bolj pomemben dejavnik v številnih proizvodnjah, zato jih načrtovalci in inženirji vse pogosteje vključujejo v delovne procese. Izkazalo se je, da imajo profesionalni 3D tiskalniki ogromno prednosti, zato ni nič presenetljivega, da so postali nepogrešljivi v različnih vejah industrije.

Kakovostni profesionalni 3D tiskalniki

3D tiskalniki so postali priljubljeni tudi zato, ker so vedno bolj dostopni tudi širši množici. Vendar je potrebno upoštevati, da je razlika med profesionalnimi 3D tiskalniki in tistimi za domačo uporabo, več kot očitna.

Profesionalni 3D tiskalniki uporabljajo najbolj kakovostne materiale, zaradi katerih so končni izdelki veliko bolj kakovostni in estetsko dovršeni. Pri tiskanju z njimi običajno ni večjih težav in omogočajo gladko in hitro tiskanje velikega števila izdelkov. Natančnost 3D tiskanja je s profesionalnimi 3D tiskalniki izjemna, zato ni nič presenetljivega, da se jih vse pogosteje uporablja v letalski in avtomobilski industriji in še marsikje drugje.

Kako delujejo?

V osnovi se 3D tiskanje bistveno ne razlikuje od klasičnega tiskanja. Namesto kartuše ali tonerja se v tem primeru uporabljajo različni materiali v obliki filamentov, ki se nalagajo plastjo za plastjo, dokler se ne zgradi model v celoti. Čeprav je princip delovanja pri vseh 3D tiskalnikih podoben, pa se profesionalni 3D tiskalniki med seboj ločijo tudi glede na uporabljeno tehnologijo in materiale.

Najpogostejši kategoriji materialov, ki jih uporabljajo profesionalni 3D tiskalniki, sta plastika in kovina. Plastični materiali imajo različne lastnosti in so na izbiro v različnih trdotah, prav tako pa se različno obnašajo pri visokih temperaturah. Tudi kovinski materiali so vse pogostejši. Danes prevladujejo zlato, srebro, jeklo, titanove zlitine, aluminij in baker.

Različna področja uporabe

Številne prednosti in pester nabor materialov so bistveno pripomogli k temu, da imajo profesionalni 3D tiskalniki različno področje uporabe. Eno izmed prvih področij je bila izdelava prototipov, ki se uporabljajo za različna testiranja funkcionalnosti izdelkov.

V zadnjih letih so se profesionalni 3D tiskalniki razširili tudi na področje livarstva in orodjarstva ter v arhitekturi za izdelavo fizičnih modelov. Ne smemo pozabiti tudi na medicino, kjer se z njihovo pomočjo izdelujejo različni vsadki in celo personalizirane inštrumente za kirurške posege, mogoče pa je izdelati tudi različne končne izdelke.