Skoči na vsebino
Home » Kako izbrati pravo vrtno hiško?

Kako izbrati pravo vrtno hiško?

kako-izbrati-vrtno-hisko

Vrtna hiška je lahko čudovit dodatek k vašemu vrtu, ki služi kot prostor za shranjevanje orodja, kotiček za sprostitev ali celo kot delovni prostor.

Toda, kako izbrati pravo vrtno hiško? V nadaljevanju bomo preučili ključne dejavnike, ki jih je treba upoštevati pri izbiri vrtne hiške, da boste našli popolno rešitev za svoje potrebe.

Najprej razmislite, za kaj boste uporabljali vrtno hiško. Ali jo potrebujete za shranjevanje vrtnega orodja, koles ali kosilnice? Morda iščete prostor za hobije, delavnico ali celo pisarno na prostem. Namen uporabe bo določil velikost, obliko in notranjo razporeditev vaše hiške.

moderna-vrtna-hiska-iz-lesa

Čemu boste potrebovali vrtno hiško?

Prvo vprašanje, na katerega si morate odgovoriti, čemu boste vrtno hiško uporabljali. Vrtne hiške so lahko zelo preprost objekt, ki je namenjen shranjevanju orodja, koles, skirojev in drugih športnih rekvizitov. Lahko pa so del nadstreška za avtomobil, letne kuhinje ali pa so samostojni objekti, ki so namenjeni druženju in preživljanju prostega časa na vrtu.

Glede na to, za kaj boste vrtno hiško uporabljali, izberite ustrezno velikost. V povprečju so velike približno 15 kvadratnih metrov, a je vse odvisno od njihovega namena in seveda vaših potreb. Če iščete udoben kotiček za druženje s prijatelji, potem je izbira prave velikosti vrtne hiške vsekakor pomembna.

pisarna-na-domacem-vrt

Za vrtne hiške izberite kakovosten les

Izbira lesa je drug pomemben dejavnik, saj ta močno vpliva na življenjsko dobo vrtne hiške. Za izdelavo se najpogosteje uporabljata les sibirske smreke ali les sibirskega macesna. Slednji ima na primer dvakrat daljšo življenjsko dobo kot smreka. Res pa je, da mora biti tudi les sibirskega macesna v tem primeru goste rasti in prve kakovosti.

Poleg izbire ustrezne vrste lesa, pa je pomembna tudi njegova debelina. Ta vpliva na debelino stene in s tem posledično tako na kakovost vrtne hiške kot tudi na njeno trajnost. Debelejši kot je les, bolj trajna bo vrtna hiška. Praviloma se za večje vrtne hiške izbira debelejši les, ki jim daje tudi večjo stabilnost.

Poskrbite za usklajen arhitekturni izgled

Čeprav nekateri menijo, da videz ni vse, pa za vrtne hiške zagotovo velja, da naj bodo arhitekturno usklajene s svojo okolico. Tudi, če boste izbrali vrtno hiško, ki je na prvi pogled všečna in funkcionalna, vendar ne sledi zasnovi okolice hiše, na koncu ne bo imela pravega učinka.

Zato je pri tem ključnega pomena, da za izdelavo vrtne hiške izberete specializiranega ponudnika vrtnih hišk, ki ima na tem področju dolgoletne izkušnje. Mizarstvo Hrovat je zagotovo eden izmed njih, saj prisluhnejo vsem vašim željam in potrebam, rezultat skupnega sodelovanja pa je unikaten izdelek, ki vam je pisan na kožo. Kontaktirajte jih na https://hrovat.net/.

Pogosta vprašanja in odgovori

Kakšno velikost vrtne hiške naj izberem?

Velikost vrtne hiške je odvisna od namena uporabe in prostora, ki ga imate na voljo. Če potrebujete prostor za shranjevanje osnovnega vrtnega orodja, bo zadostovala manjša hiška (približno 3 x 3 metre). Za večje predmete, kot so kosilnice ali kolesa, ali če nameravate hiško uporabljati kot delovni prostor, razmislite o večji velikosti (približno 4 x 6 metrov ali več).

Ali potrebujem dovoljenje za postavitev vrtne hiške?

To je odvisno od lokalnih predpisov v vaši občini. V nekaterih primerih za manjše vrtne hiške ni potrebno dovoljenje, medtem ko za večje objekte ali tiste, ki so trajno nameščeni, morda potrebujete gradbeno dovoljenje.

Kako vzdrževati leseno vrtno hiško?

Lesene vrtne hiške zahtevajo redno vzdrževanje, da ostanejo v dobrem stanju. Priporočljivo je, da hiško vsako leto prebarvate ali premažete z zaščitnim premazom, ki bo les ščitil pred vlago, UV-žarki in škodljivci.

Kako zagotoviti, da je vrtna hiška varna pred vremenskimi vplivi?

Da bi zaščitili vašo vrtno hiško pred vremenskimi vplivi, izberite kakovostne materiale in dobro izdelano hiško. Prepričajte se, da ima hiška trdno streho, ki preprečuje vdor vode. Dobro izolirana hiška bo bolje kljubovala ekstremnim temperaturam.