Skoči na vsebino
Home » Sončna elektrarna – pogosta vprašanja na forumih 2024

Sončna elektrarna – pogosta vprašanja na forumih 2024

najbolj-pogosta-vprasanja-na-spletnih-forumih

Sončne elektrarne so postale vse bolj priljubljene, saj prinašajo številne koristi, kot so zmanjšanje stroškov za elektriko, energetska samooskrba ter trajno zmanjšanje okoljskega vpliva. V tem prispevku bomo odgovorili na pogosta vprašanja, ki se pojavljajo na forumih o sončnih elektrarnah.

Sončna elektrarna forum vprašanje 1: Koliko elektrike pridela?

Sončna elektrarna ponuja številne pozitivne učinke, kot so drastično znižanje stroškov za elektriko, energetska samooskrba in trajno zmanjšanje ekološkega odtisa. Ena izmed najpogostejših skrbi kupcev je mesečni strošek elektrike po vgradnji sončne elektrarne.

Osnova vsake sončne elektrarne so sončni paneli, ki se lahko razlikujejo po kakovosti. Sončni modul z nazivno močjo 1 kW povprečno letno proizvede približno 1.100 kWh električne energije. Če poznamo mesečno porabo gospodinjstva, lahko enostavno izračunamo potrebno moč in povprečno ceno sončne elektrarne na ključ.

Če želite preveriti relevantne ponudnike v Sloveniji in pridobiti ceno za sončno elektrarno, oddajte povpraševanje na povezavi. Za lažjo odločitev lahko uporabite Kalkulator ocene prihranka energije, ki vam bo pomagal izračunati prihranke glede na vaš primer gospodinjstva.

Sončna elektrarna forum vprašanje 2: Koliko znaša cena sončne elektrarne v 2024?

Izkušnje kažejo, da sončna elektrarna za povprečno družino stane približno 12.000 EUR. Po namestitvi se račun za elektriko zmanjša za več kot dve tretjini, kar prinaša velike prihranke. Poleg tega sončna elektrarna v svoji življenjski dobi proizvede dovolj energije, da bi lahko “kupili” dva manjša avtomobila, kar pomeni, da si z njo zagotovite nekakšno rento.

Ni potrebno, da za investicijo uporabite privarčevana sredstva, saj lahko izkoristite eko kredit in subvencijo Eko sklada. Za ilustracijo, cena sončnih modulov z močjo 350 Wp znaša do 200 EUR/m². Cena sončne elektrarne na ključ pa se je znižala na med 1.100 EUR/kWp in 1.300 EUR/kWp.

montaza-soncne-elektrarne

Sončna elektrarna forum vprašanje 3: Koliko privarčujemo pri elektriki?

Ena izmed najpogostejših vprašanj kupcev je, kakšna bo mesečna položnica za elektriko po vgradnji sončne elektrarne. Sončna elektrarna je sestavljena iz sončnih panelov, ki se lahko razlikujejo po kakovosti. Elektrarna z nazivno močjo 1 kW letno povprečno proizvede približno 1.100 kWh električne energije.

Če poznamo povprečno mesečno porabo vašega gospodinjstva, lahko enostavno izračunamo, kakšna moč sončne elektrarne je potrebna. S pomočjo kalkulatorjev in orodij lahko tudi ocenite ceno sončne elektrarne na ključ, kar vam bo pomagalo pri odločitvi za investicijo.

Sončna elektrarna forum vprašanje 4: Pasti, kaj so pomanjkljivosti?

Pri načrtovanju sončne elektrarne je pomembno, da ni predimenzionirana, saj bi lahko proizvajala več elektrike, kot jo potrebujete, kar bi pomenilo nepotrebne stroške. Ena izmed pasti je, da ponudnik v izračun ne vključi vseh stroškov, kot so zavarovanje, vzdrževanje in nadzor sončne elektrarne ter upad učinkovitosti modulov skozi čas. Zaradi tega je lahko predviden donos nižji od pričakovanega.

Pomembno je, da ste pozorni na izračun stroškov za vaš primer gospodinjstva v 30-letni življenjski dobi sončne elektrarne. Dobavitelj mora podati celovito ekonomsko sliko. Na primer, izračun za povprečno gospodinjstvo lahko pokaže skupne stroške v višini 22.800 EUR, medtem ko je pričakovani finančni donos lahko tudi 40.800 EUR. Ali poznate enako donosno naložbo za vaš dom?

Sončna elektrarna forum vprašanje 5: Kako hitro se povrne investicija?

Povprečno štiričlansko gospodinjstvo porabi približno 5.000 kWh elektrike letno. Izkušnje kažejo, da se investicija v sončno elektrarno povrne v manj kot 10 letih. Pomembno je poudariti, da gospodinjstva s to investicijo trajno povečajo svojo finančno varnost in prvih deset let ne trošijo lastnih sredstev za elektriko.

Sončna elektrarna forum vprašanje 6: Imam kakšne mesečne stroške?

Sončna elektrarna sicer prinaša določene mesečne stroške za gospodinjstvo. Vsak mesec je potrebno distributerju električne energije plačati strošek obračunske moči, prispevek za obnovljive vire energije ter prispevek za proizvodnjo toplote in elektrike. Za povprečno gospodinjstvo se ta strošek giblje med 20 in 25 EUR mesečno, odvisno od moči same sončne elektrarne.

Sončna elektrarna forum vprašanje 7: Ali je moja streha primerna za vgradnjo sončne elektrarne?

Sončno elektrarno je smiselno namestiti, če vaša poraba električne energije znaša vsaj 60 EUR mesečno in če je streha primerna za vgradnjo. Še posebej, če hišo ogrevate na elektriko, je priporočljivo razmisliti o sončni elektrarni čim prej. Veliko gospodinjstev v Sloveniji porabi do 12.000 kWh električne energije, kar jih uvršča med idealne kandidate za vgradnjo sončne elektrarne, še posebej, če gre za energetsko obnovljene hiše z obnovljeno fasado, okni in če hišo ogreva toplotna črpalka.

Sončna elektrarna forum vprašanje 8: Zanesljivost delovanja, garancija, pregled donosa

Sončna elektrarna brez težav učinkovito deluje več kot 30 let. Potrebna so občasna čiščenja, zavarovanje ter redni pregledi, ki jih običajno opravlja podjetje za izgradnjo sončne elektrarne. Ti stroški so vključeni v ceno sončne elektrarne ob začetni investiciji. Kljub temu sončna elektrarna zahteva nadzor. Pregledi se opravljajo virtualno, s pomočjo aplikacij izvajalskih podjetij. Garancija sončne elektrarne običajno traja od 10 do 15 let.

Sončna elektrarna forum vprašanje 9: Za kaj lahko koristim pridelano elektriko?

Izvajalsko podjetje, ki gradi sončno elektrarno na ključ, potrebuje od vas informacije o letni porabi elektrike ter ali načrtujete uporabo električnega ogrevanja ali električnega avtomobila v prihodnosti. Morda boste sončno elektrarno postavili zgolj za osnovne potrebe po elektriki ali pa tudi za ogrevanje in mobilnost. Na podlagi teh informacij izvajalec določi ustrezno moč sončne elektrarne.

Sončna elektrarna forum vprašanje 10: Kako hitro uredim kredit, subvencijo, soglasja ter izvedem investicijo?

Ureditev kredita pri Eko skladu za sončne elektrarne običajno poteka relativno hitro, medtem ko so subvencije odvisne od števila vlog. Izdaja potrebnega soglasja pa je odvisna od lokalnega operaterja na vašem območju.

Lastno sončno elektrarno je mogoče najhitreje izgraditi v roku 4,5 mesecev. Pri izbiri ponudnika ni priporočljivo odlašati, saj je ta korak običajno najbolj zamuden. Za ponudbo in cene sončne elektrarne glede na vaš primer lahko oddate povpraševanje TUKAJ.

Sončna elektrarna forum vprašanje 11: Ali se izplača sončna elektrarna s hranilnikom?

Sončna elektrarna s hranilnikom omogoča zmanjšanje stroškov za elektriko in povečanje samooskrbe. Pri nakupu hranilnika za električno energijo je pomembno upoštevati ceno glede na kapaciteto in kakovost.

Sončna elektrarna forum vprašanje 12: Koliko se izboljša učinkovitost sončne elektrarne s hranilnikom električne energije? Ali je zaradi hranilnika elektrike potrebna manjša moč sončne elektrarne?

Vgradnja hranilnika električne energije lahko izboljša učinkovitost sončne elektrarne za 30 do 70 odstotkov. S shranjevanjem elektrike bo sončna elektrarna optimalno izkoriščena, saj se bo dnevni tok shranil za rabo v kasnejših urah. To pomeni, da bo elektrarna delovala z maksimalno močjo in pridelala več elektrike. Poleg tega bo shranjevanje elektrike v lastne baterije povečalo zanimanje za električne avtomobile.

Z vgradnjo hranilnika električne energije se zmanjša potreba po moči sončne elektrarne, saj se lahko presežna energija shranjuje in uporablja v času manjše proizvodnje.

Sončna elektrarna forum vprašanje 13: Kakšne so cene hranilnikov električne energije z 10.000 cikli polnjenja, katere znamke hranilnikov omogočajo 10.000 ciklov polnjenja?

Cene hranilnikov z 10.000 cikli polnjenja se lahko razlikujejo glede na proizvajalca in model. Na primer, li-ion hranilnik električne energije (z 10.000 cikli polnjenja, ki naj bi deloval vseh 25 let) stane približno 10.000 EUR. Nekatere uveljavljene znamke hranilnikov za električno energijo vključujejo Tesla Powerwall, Growatt, LG Chem RESU, SonnenBatterie in Solarwatt MyReserve12.

Sončna elektrarna forum vprašanje 14: Kateri hranilniki elektrike omogočajo 10.000 ciklov polnjenja?

Nekatere blagovne znamke hranilnikov za električno energijo omogočajo visoke kapacitete polnjenja, pri čemer je zgornja meja 10.000 ciklov v celi življenjski dobi hranilnika. Med hranilniki, ki dosegajo to število ciklov polnjenja, so na primer hranilnik Tesla Powerwall in LG Chem RESU1.

Za primerjavo cen hranilnikov električne energije je smiselno vzpostaviti stik z vsaj tremi različnimi ponudniki, ki poleg prodaje zagotavljajo tudi kakovostne poprodajne storitve in servis.

Sončna elektrarna forum vprašanje 15: Kaj odlikuje najboljše hranilnike električne energije? kaj v praksi pomeni visoka kapaciteta pri hranilnikih za električno energijo?

Najboljše hranilnike električne energije odlikuje visoka kapaciteta in dolga življenjska doba. Visoka kapaciteta pri hranilnikih za električno energijo pomeni, da lahko hranilnik shrani večjo količino električne energije, kar se lahko razlikuje glede na proizvajalca in model. Kapaciteta, ki jo potrebuje povprečno gospodinjstvo, se običajno giblje med 5 in 10 kWh, odvisno od porabe električne energije in drugih dejavnikov.

Predstavljamo nekaj vodilnih znamk hranilnikov električne energije za gospodinjstva, ki so na voljo tudi v Sloveniji:

  • Tesla Powerwall: Tesla je znana po inovativnih rešitvah za shranjevanje energije, med katerimi so tudi hranilniki Powerwall.
  • LG Chem RESU: LG Chem je priznan proizvajalec baterij, njihov model RESU je priljubljen za domače shranjevanje energije.
  • SMA Sunny Boy Storage: SMA je nemško podjetje, ki ponuja rešitve za sončne elektrarne, vključno s hranilniki Sunny Boy Storage.
  • Fronius Symo Hybrid: Fronius je specializiran za inverterje in hranilnike energije, Symo Hybrid pa je eden izmed njihovih modelov.
  • Solaredge StorEdge: Solaredge je priznano podjetje na področju sončnih elektrarn, njihov sistem StorEdge pa vključuje tudi hranilnike.

Dolžina polnjenja se lahko razlikuje glede na specifične pogoje in nastavitve. Na primer, čas polnjenja hranilnika Tesla Powerwall z kapaciteto 13,5 kWh od 0 do 100 odstotkov je približno 4 ure. (Vir)

Sončna elektrarna forum vprašanje 16: Katera gospodinjstva so najprimernejša za vgradnjo hranilnika, kakšna je povračilna doba sončne elektrarne skupaj s hranilnikom pri 10.000 kWh letne porabe?

Najprimernejša gospodinjstva za vgradnjo hranilnika imajo visoko porabo električne energije, pogosto pa se tudi ogrevajo s toplotno črpalko. Želijo si povečati samooskrbo z elektriko, saj jim ta omogoča zaščito pred visokimi cenami elektrike.

Primer povračilne dobe sončne elektrarne skupaj s hranilnikom za elektriko, pri gospodinjstvu z letno porabo 10.000 kWh, se giblje med 8 in 10 leti. Pričakovana življenjska doba sončne elektrarne je več kot 25 let, medtem ko je za hranilnik približno 10 let.

Sončna elektrarna forum vprašanje 16: Katera gospodinjstva so najprimernejša za vgradnjo hranilnika, kakšna je povračilna doba sončne elektrarne skupaj s hranilnikom pri 10.000 kWh letne porabe?

Najprimernejša gospodinjstva za vgradnjo hranilnika imajo visoko porabo električne energije, pogosto pa se tudi ogrevajo s toplotno črpalko. Želijo si povečati samooskrbo z elektriko, saj jim ta omogoča zaščito pred visokimi cenami elektrike.

Primer povračilne dobe sončne elektrarne skupaj s hranilnikom za elektriko, pri gospodinjstvu z letno porabo 10.000 kWh, se giblje med 8 in 10 leti. Pričakovana življenjska doba sončne elektrarne je več kot 25 let, medtem ko je za hranilnik približno 10 let.