Skoči na vsebino
Home » Zavarovanje sončne elektrarne

Zavarovanje sončne elektrarne

Dejstvo je, da je tehnologija s sočno energijo v zadnjih nekaj letih izjemno napredovala ter doživlja eksponentno rast.

Lahko brez pomislekov trdimo, da je postala ena od najhitreje rastočih gospodarskih panog na svetu. Strokovnjaki trdijo, da bo sončna energija v nekaj desetletjih v Evropi zagotovo postala prevladujoči vir.

Sončna elektrarna je energetska rešitev, ki odlično skrbi za okolje ter ponuja izjemno visoke prihranke pri električni energiji.

Z imetjem lastne sončne elektrarne lahko za svoje potrebe po električni energiji poskrbite povsem sami.

Posledično postanete neodvisno od dogajanja na trgu ter od spreminjajočih se cen. Ob vsem tem pa je seveda zelo dobrodošlo tudi zavarovanje sončne elektrarne.

Na kakšen način zavarovati sončno elektrarno

Zavarovanje sončne elektrarne je vsekakor priporočljivo. Nekateri uporabniki to storijo kar v okviru zavarovanja svoje hiše oziroma objekta.

Večina pa se odloči za zavarovanje sončne elektrarne za samooskrbo preko krovne police v okviru paketa, ki ga ponuja ponudnik. Treba je namreč poudariti, da se neredko zgodi oziroma izkaže, da hišna zavarovanja niso popolna.

V primeru da se odločite za zavarovanje sončne elektrarne, ki vam ga omogočijo v okviru ponudbe, ste lahko praktično povsem brez skrbi.

Za vse namreč poskrbi kar izvajalec sam. Pri tem mislimo tako na nadzor, vzdrževanje ter seveda na samo zavarovanje. Komunikacija med izvajalcem, dobaviteljem in zavarovalnico je hitra ter učinkovita.

Izbira omenjenega zavarovanja za sončne elektrarne je koristna tudi zato, ker s tem poskrbite za izjemno hitro reševanje in posledično tudi za minimalen izpad proizvodnje električne energije. To pa je vsekakor za vsakega uporabnika zagotovo najbolj bistvenega pomena.

V okviru paketa zavarovanja sončne elektrarne vam ponudnik praviloma ponuja tudi preventivni pregled naprave za samooskrbo, in sicer na vsake dve leti.

Cena za zavarovanje sončne elektrarne

Zavarovanje sončne elektrarne torej lahko opravite na več možnih načinov. A še preden se odločite za najustreznejše zavarovanje, se obvezno predhodno pozanimajte, kaj vse zajema tovrstna storitev. Pomemben podatek je na primer cena za letno zavarovalno premijo, prav tako tudi, kolikšno je povračilo zavarovalnice v primeru manjše ali pa večje nesreče.

Vse pomembne informacije v povezavi s tovrstnih zavarovanjem lahko preprosto prejmete že v samem postopku, ko izbirate ponudnika, pri katerem boste zavarovanje sončne elektrarne sklenili.

Cena je poleg osnovnega paketa zlasti odvisna od tega, kako velika je sončna elektrarna ter kolikšna je njena zmogljivost. Vsekakor ni mogoče pričakovati, da boste za zavarovanje manjše plačali enako kot za zavarovanje večje elektrarne na sonce.

Upravičenost do odškodnine

Pri zavarovanju naprave, kot je sončna elektrarna, je treba biti pozoren na kar veliko dejavnikov. Cena ter pogoji zavarovanja morajo biti vsekakor prikazani na kar se da jasen način. Vaša naloga pa je tudi, da se zelo dobro pozanimate, v katerih primerih ste pravzaprav upravičeni do odškodnine.

Odškodnina za primere poškodovanja ali pa uničenja naprave v primeru najrazličnejših vremenskih pojavov je praktično vključena v prav vsako zavarovanje sončne elektrarne.

Seveda cena za to storitev neredko vključuje še druge dodatne okoliščine, ki vas opravičujejo do odškodnine. V takšno skupino na primer sodijo poškodbe sončne elektrarne, ki so nastale kot posledica rušenja, gašenja ali pa čiščenja.