Skoči na vsebino
Home » Sončne elektrarne

Sončne elektrarne

kaj-je-soncna-elektrarna

Ste vedeli, da energijo sonca lahko koristimo na tri osnovne načine? To so pasivna toplota, solarno ogrevanje ter fotonapetostna pretvorba v električno energijo. Slednja na primer izkorišča energijo sonca za proizvajanje električne energije, ki napaja električne naprave.

Dejstvo pa je, da sončne elektrarne postajajo izjemno pomemben vir energije predvsem zaradi številnih okoljevarstvenih in gospodarskih koristi ter dokazano učinkovite zanesljivosti.

Sonce je namreč edini potreben vir za njihovo obratovanje, zanj pa je značilno, da bo sijalo do koca našega obstoja. Obenem pa je večina sončnih celic izdelana iz silicija, ki ga je v izobilju. Je drugi najbolje zastopani material v zemeljski sestavi.

mini-soncne-elektrarne

Sončna elektrarna na ključ

S pojmom sončna elektrarna na ključ poimenujemo celotno storitev od prvega ogleda objakta do priključitve sončne elektrarne v električno omrežje.

Izvedba projekta obsega:

 • Izdelano projektno dokumentacijo za izvedbo del (PZI).
 • Pridobitev vseh potrebnih soglasij in dovoljenj za postavitev.
 • Nadzor in kakovostna namestitev.
 • Meritve poskusnega delovanja.
 • Priprava projekta izvedbenih del (PID).
 • Priprava dokumentacije za pridobitev nepovratnih sredstev Eko sklada.

Varne in zelo zanesljive elektrarne

Sončna elektrarna velja za izjemno varne pa tudi zanesljive naprave. Povprečna oziroma predvidena doba fotonapetostnih modulov je 30 let.

Obenem je tudi zmogljivost samih modulov zelo visoka. Po 25 letih delovanja namreč zagotavljajo nad 80 % inštalirane moči. To pa za sončne elektrarne omeni dolgoročno zanesljivost.

Dobra plat je tudi ta, da je fotonapetostne module možno reciklirati. To pa pomeni tudi to, da je materiale, ki so uporabljeni v proizvodnem procesu, možno ponovno uporabiti. Pri tem imamo v mislih na primer silicij, steklo, aluminij.

Vsekakor pa samo recikliranje ni koristno le za naše okolje, temveč pripomore tudi k zmanjševanju energije, ki je potreba za pridobivanje omenjenih materialov.

Nizki stroški vzdrževanja in preskrba z električno energijo

Sicer pa se sončne elektrarne ponašajo še z nizkimi stroški vzdrževanja, kar je za sodobnega uporabnika sila pomemben podatek oziroma dejstvo.

Elektrarna na sonce skorajda ne potrebuje vzdrževanja in je prav tako izjemno preprosta za postavitev. Velik plus je tudi preskrba z električno energijo tudi na bolj odročnih območjih.

Za fotonapetostne sisteme je namreč značilno, da dajejo dodano vrednost odročnim območjem.

To še posebej velja za države v razvoju, kjer električna energija ni na voljo. Prednosti sončne elektrarne na primer s pridom koristijo tudi telekomunikacijski sistemi, ki so postavljeni na odročnih lokacijah.

Prednosti sončnih elektrarn

Zakaj se odločiti za mikro sončno elektrarno?

 • Nižji stroški za ogrevanje prostorov in sanitarne vode – Če na svoj streho namestite sočno elektrarno za samooskrbo z elektirčno energijo, bo ta proizvedla zadostno količino elektrike za ogrevanje prostorov in sanitarne vode. Tako se mesečni račun za elektriko zniža za kar 75 %.
 • Okolju prijazna – Sončna elektrarna ne poizvaja topogrednih plinov in ne onesnažuje okolja.
 • Varna naložba- Naložba v sončno elektrarno velja za eno izmed varnejših, saj cene energentov in elektrike strmo naračajo v zadnjih nekaj letih, kar pripomore, da se investicija povrne prej kot v 7. do 10. letih.
 • Enostavno vzdrževanje – So izredno preproste za vzdrževanje. Letni strošek vzdrževanja znaša pribl. 100 €.
 • Pri svojem delovanju ne povzročajo hrupa.
 • Neodvisnost od nihanja cen električne energije.
 • Poveča vrednost nepremičnine.
 • Prispevate k zeleni energiji.

Kakšna mora biti sončna elektrarna, da bo imela najboljši izkoristek?

Postavitev sončne elektrarne je pomemben dejavnik, ki vpliva na optimalno in nemoteno delovanje celotnega sistema.

Namestitev sončne elektrarne je odvisna od številnih dejavnikov:

 • Naklon in umeritev strehe.
 • Obratovlana moč elektrarne.
 • Osončenost.
 • Zunanje temperature…

Priključna moč naprave je omejena na 80 % vsote priključnih moči odjema merilnega mesta. Izračun potrebne močisončnega panela je odvisen od njegovega izkoristka.

Pri tem je potrebno poudariti, da vsi paneli nimajo enkega izkoristka. Med seboj se razlikujejo po tehnologiji in kvaliteti vgrajenih komponent.

11-kw-soncna-elektrarna

Kakšna je investicija v sončno elektrarno?

Sama višina naložbe v sončno elektrarno je odvisna od številnik dejavnikov, kot so: letna poraba električne energije, način ogrevanja prostorov in sanitarne vode, obratovalne moči, ali je bila streha nedavno obnovljena…

Za primer si lahko ogledamo štiri člansko družino, ki živi v hiši velikost 200 m2 in za ogrevanje uporablja toplotno črpalko, ki omogoča visoke izkoristke v primerjavi s klasičnimi načini ogrevanja..

V povprečju v enem letu porabijo 400 kWh elektrike.

Stroški vzdrževanja

Priporočeno je čiščenje solarnih modulov na dve leti oz. pogosteje, če je v bljižina kamnoloma, makadamske ceste, streha z manjšim naklonom…

Izvajalci svetujejo dodatne pregelde ob večjih količinah snega, toči ali poškodbah, ki jih povzročijo ptiči in glodalci.

Večina izvajalcev ponujajo različne pakete vzdrževanja, ki običajno vključujejo čiščenje na dve leti in daljinsko spremljanje delovanja sončne elektrarne.

V primeru, da vzdrževanje ni vključeno v paket postavitve sončne elektrarne boste za vzdrževanje odšteli okoli 100 € in za čiščenje solarnih modulov okoli 100 €.

montaza-in-vzdrzevanje-soncne-elektrarne

Stroški zavarovanja

Običajna zavarovanja hiše običajno ne krijejo škode na elektrarni, zato je potebno sončno elektrarno posebej zavarovati. Nekateri ponudniki nudijo brezplačno zavarovanje v odbdobju njihovega financiranja.

Strošek zavarovanja sončne elektrarnje je odvisen od:

 • Ponudnika.
 • Moči elektrarne.
 • Njene vrednosti oz. zavarovalne vsote…

Priporočamo, da pred odločitvijo glede zavarovnaja pridobite različne ponudbe tudi preostalih zavarovalnic in jih primerjate zavarovalne vsote, pogoje, vsebino zavarovanja in cene.

ali-se-zavarovanje-soncne-elektrarne-izplaca

Stroški uporabe sončne elektrarne

Ne glede nato, katero podjetje vam bo postavilo sončno elektrarno, lahko kupujete elektriko pri katerem koli dobavitevitelju, ki nudi paket samooskrbe.

Električna energija se obračunava po enotni tarifi, na koncu koledarskega leta plačate morebitno razliko med prejeto in oddano elektriko ali prejmete dobropis za naslednje koledarsko leto.

V stroške uporabe sončne elektrarne je potrebno všeteti tudi izravnavo med oddano in prejeto elektirko. Zneski nadomestil in cene elektrike pri samooskrbi preverite v razpredelnici.

Dobavitelj Enotna tarifa
(v €/kWh brez DDV)
Mesečno nadomestilo
za samooskrbo
(v €/kWh brez DDV)
E30,0651,5
ECE0,0601,69
Energija Plus0,0601,50
Gen-I0,0480,95
Petrol 0,048 0,97
Cene električne energije in nadomestil veljajo za leto 2019.

Pogosta vprašanja

Kaj je net metering?

Pri neto merjenju gre za obračun električne energije v tekočem koledarskem letu. Razlika med proizvedeno in porabljeno energijo se enkrat letno obračuna po enotni tarifi na podlagi dvosmernega števca in je vezano na merilno mesto.

Kaj je samooskrba?

S pojmom samooskrba poimenujemo končnega odjemalca z električno energijo, ki z napravo za samooskrbo proizvaja toliko električne energije, kot jo potrebuje. V mesecih ko sončna elektrarna poizvede več elektrike se ta oddaja v električno omrežje. V mesecih, ko ima sončna elektrarna manjko elektirčne energije se ta odvzame iz omrežja. Na koncu koledarskega leta se tako izvede neto metering ali obračun razlike med proizvodnjo in porabo.

Kdaj se odločiti za samooskrbo z električno enerijo?

Sončna elektrarna je primerna za večino objektov, ki imajo pravilno orientirano strehno na kateri ni veliko strešnih oken, frčad ali drugih elemntov, ki zmanjšujejo neprekinjeno strešno površino.

Kako poteka vzdrževanje sončnih elektrarn?

Sončne elektrarne je potrebno redno pregledovati in po potrebi očistiti s čistili ter pripomočki, ki ne poškodujejo solarnih modulov.

Zakaj izbrati kombinacijo sončne elektrarne in toplotne črpalke?

Sončna elektrarna zagotavlja električno energijo iz obnovljih virov. S tem postanete samooskrbni z električno energijo. Toplotna črpalka predstavlja vir ogrevanja prostorov in sanitarne vode z visokimi iskoristki, kar pripomore k manjši porabi elektrike. Namestitev sončne elektrarne ob zamenjavi klasičnega načina ogrevanja s fosilnimi gorivi z visokokakovostno toplotno črpalko močno zmanjša mesečne stroške.

Kdaj se povrne investicija v sončno elektrarno?

Naložba se porne v 7 do 10 letih.

Kakšno življenjsko dobo ima sončna elektrarna?

Sončna elektra ima ob pravilnem vzdrževnju življenjsko dobo 30 let.

Kam s sončno elektrarno po izteku življenjske dobe?

Po zaključku življenjske dobe je treba sončno elektrarno ustrezno odstraniti in poskrbeti za ustrezno reciklažo solarnih modulov.

Kakšen je strošek odstranitve sončne elektrarne?

Trenutni strošek odstranitve sončne elektrarne znaša okoli 2.500 €.

Ali moram zamenjati števec za elektriko?

Za delovanje sistema potrebujete digitalni števec, ki se vrti v obe smeri. V nasprotnem primeru morate analogni števec zamenjati za digitalnega.