Skoči na vsebino
Home » Kako izbrati sedežno garnituro?

Kako izbrati sedežno garnituro?

Sedežna garnitura je eden od najosnovnejših kosov pohištva v dnevni sobi. Je vizualno in psihološko središče domačega udobja, saj odlično služi za sprostitev z družino in prijatelji. Nekateri jo uporabljajo tudi kot alternativo postelji.

Sedežna garnitura tako mora biti prijeten prostor za počitek za vso družino, naj bo privlačnega videza. Navsezadnje bo gostila družinske člane in tudi obiskovalce.

V morju različnih, pa se morda težje odločimo za določeno sedežno garnituro. Napaka je kupiti kar prvo, ki se nam ponudi, ali pa zgolj presojati po videzu.

Načeloma so vse tako lepe, za naš okus nekatere bolj kot druge, pa vendar je treba upoštevati tudi druge lastnosti sedežnih garnitur.

Velikost sedežne garniture

Zelo pomemben parameter pri izbiri je velikost. V prvi vrsti dobro premislite, kam točno jo želite postaviti, izračunajte želeno dolžino in širino.

Večina izbere sedežne garniture, katere je mogoče spremeniti v dodatno ležišče. Seveda je to prednost, ko  sprejemate goste ali na sedežni spite sami.

Odločite se lahko tudi za kotne sedežne garniture, katere so običajno precej velike in zasedajo cel kotiček v prostoru. Te so  lahko tudi odlična izbira za majhno sobo, saj izkoristijo prostor.

Najpogostejše so ravne sedežne garniture, pogosto nameščene vzdolž stene, včasih pa se uporabljajo tudi za razdelitev prostora na različne cone.

Pri izbiri vedno upoštevajte približno število ljudi, ki uporabljajo sedežno. Upoštevajte, da za udoben počitek ali stalen spanec morate izbrati garnituro z dolžino najmanj 170 cm, seveda je bolje, če je dolžina med 190 in 200 cm.

Za več udobja, je najbolj priljubljena izbira trojna. Na voljo so tudi štiri-, pet- ali celo sedemsedežne možnosti.

Višini sedežnih garnitur običajno ne posvečamo veliko pozornosti, je pa odvisna le od oblikovalske ideje. Od same zasnove je odvisna tudi velikost naslona za roke.

Sedežna garnitura naj bo dovolj velika, da bo izpolnila vaša pričakovanja in želje, da pa ne bo to edini kos pohištva v vaši dnevni sobi, ker za drugo več ne bi imeli prostora.

Oblika sedežne garniture

Poleg velikost, je zelo pomembna tudi oblika sedežne garniture.

Klasična ali ravna oblika garniture, predstavljena v najrazličnejših različicah in velikostih najbolje »sede« ob steno. Te so tudi zelo udobne sedežne garniture za spanje.

Kotna sedežna garnitura je tudi sicer zelo priljubljena izbira in običajno je na črko L. Na voljo so v različnih dimenzijah.

Zelo zanimive in raznolike ter predvsem izvirne so otočne sedežne garniture. Lahko so pravokotne, tudi okrogle ali ovalne in polkrožne. Običajno je tudi njihova cena nekoliko višja, gre za zelo eleganten kos pohištva. Močno okrasi notranjost. Zato se običajno ne uporabljajo za spanje. Običajno so postavljene v središče prostorne sobe, da je zagotovljen dostop do koder koli v prostoru.

Praktične in sodobne so modularne sedežne garniture. So kot nalašč za majhne prostore, zlasti za garsonjere. Sestavljene so iz več samostojnih elementov, ki jih je mogoče razporediti v različnem vrstnem redu glede na potrebe. Nemalokrat vključujejo spalni prostor in tako predstavljajo sedežne garniture za vsakodnevno spanje, vendar so bolj namenjene sedenju in okrasitvi notranjosti.

Materiali in oblazinjene sedežne garniture

Pri proizvodnji sedežnih garnitur se uporabljajo različni materiali, kar seveda potem tudi vpliva na ceno garniture.

Struktura oblazinjenja ne vpliva zgolj na videz sedežne garniture pač pa tudi na vzdušje v prostoru.

Oblazinjenje iz umetnega semiša izgleda zelo lepo, vendar je lahko tudi precej spolzko in pri premikanju pogosto ostanejo sledi.

Vrste usnjenega oblazinjenja so: naravno usnje, umetno usnje in nazadnje eko usnje. Pravo usnje je najdražje in tudi najbolj prijetno na otip. Tako so usnjene sedežne garniture zelo priljubljeno že od nekdaj in še danes uživajo enak, če ne še večji sloves.

Umetno usnje je cenejše, kljub temu ga bo pri nekaterih sedežnih garniturah težko ločiti od pravega, na drugih bo to zelo enostavno. Eko usnje pa je material, ki je pridobljen z nanosom tanke plasti poliuretana na tkano podlago. Občutek je kot pri izdelkih iz pravega usnja, vendar stane veliko manj.

Tkanina za oblazinjenje je danes najbolj priljubljena in tudi zelo praktična. Namreč, nekateri proizvajalci zagotavljajo možnost odstranitve oblazinjenja in pranja, kar je lahko odlična rešitev. Številne sodobne tkanine so odporne na toploto in pralne. Najbolj primerne in rabljene tkanine za domačo uporabo so gunny, shinil in flock.

Barva sedežne garniture

Vemo, kako močno vlogo imajo barve v našem domu. In, da barva ustvarja razpoloženje. Pri izbiri je tako dobro upoštevati in poslušati svoje občutke.

Harmonija je sestavljena iz več dejavnikov in sicer je sedežne garniture  treba izbrati v skladu z barvno shemo sten. Bodite pozorni tudi na preprogo in zavese. Seveda imajo pomembno vlogo tudi dekorativni elementi in nujno je doseči popolno kombinacijo. Vse se mora ujemati s splošnim ozadjem.

Svetli odtenki so seveda v večji nevarnosti, da se hitreje umažejo. Kar pa ne pomeni, da se jim iz tega razloga popolnoma odpovemo, čeprav so nam všeč. V tem primeru se lahko odločimo za pravšnjo tkanino, ki je enostavnejša za vzdrževanje.  

Zaradi navidezne dolgočasnosti temne barve niso najbolj priljubljene. Vendar pa temu ni tako, če kombiniramo vse ostalo temnim barvam v prid in bo njihova kombinacija pika na i celotni notranjosti.

Naslednje vprašanje, ki se poraja je, navadna ali enobarvna in z vzorcem? Kombinacija je enostavnejša seveda z enobarvnimi in se prilegajo celotni notranjosti. Vsekakor pa bo ekstravagantno delovala garnitura v različnih barvah ali celo vzorcih.

Vsako sezono pridejo v ospredje določeni modni trendi oziroma moderne sedežne garniture.  Poskrbite, da bo izbira takšna, da bo aktualna še vrsto let, ne zgolj tekoče leto.

Uporaba sedežne garniture

Najpomembnejši uporabni lastnosti sedežne garniture sta udobno sedenje in udobno ležanje.  Vendar pa ima večina sedežnih garnitur svoje funkcionalne lastnosti. Na primer sedežna z mizico za postavitev pijače ali drugega predmeta.

Morda naslonjala za noge in roke. Ali pa še kakšen dodaten predal za odejo ali posteljnino. In pa sedežne z ležiščem.

Pred nakupom upoštevajte tudi uporabne lastnosti sedežne, saj lahko bistveno vplivajo na funkcionalnost in praktičnost uporabe. Prihranijo nam prostor, kar je pomembno predvsem v manjših sobah, ko moramo misliti na vsak centimeter, kako ga najbolje izkoristit.

Ko dobimo je obisk, je odlično, če je naša sedežna z ležiščem. In po dolgem dnevu, ko počivamo noge in roke na naslonjalu. Ali pa svojo priljubljeno pijačo odložimo kar v prostorček ob sebi. Praktično, kajne?

Kvaliteta sedežne garniture

Ko kupujemo novo sedežno garnituro, si seveda vedno predstavljamo, kako nam bo ta lahko vse služila. Na njej bomo preživljali čas sami, s prijatelji, ob televiziji, privoščili si bomo udoben dremež, na njej razmišljali, ipd.

Seveda je sedežna garnitura nakup, ki traja lahko vrsto let. Odvisno od materiala, pa vendar nekatere prenašamo iz roda v rod. Kakorkoli, želimo, da je čim bolj kakovostna in uporabna.

Razmislite o najpomembnejših sestavnih delih sedežne garniture. Na te morate biti pozorni. Glavni deli garniture so leseni okvir, mehanizem postavitve, polnjenje in nazadnje oblazinjenje. Vsak od teh mora izpolnjevati številna merila kakovosti.

Preverite sedežne blazine, morajo se tesno prilegati okvirju, sicer bodo hitro izgubile obliko. Naslonjala za roke ne smejo nihati, zadnja stran mora biti prosta brez štrlečih delov, v kolikor so gumbi morajo ti biti dobro prišiti. Preverite lahko tudi zahtevane certifikate za oblazinjenje in se prepričajte, da ustreza predpisom.

Sponke, s katerimi je pribita tkanina za oblazinjenje, naj ne bodo vidne. Garnitura ne sme škripati.

Sedaj, ko ste seznanjeni s pomembnimi napotki za nakup ustrezne sedežne garniture, se lahko varno odpravite v trgovino in opravite nakup – morda tudi kar na spletu?