Skoči na vsebino
Home » Prednosti sončnih elektrarn

Prednosti sončnih elektrarn

Ob omembi sončne elektrarne večina med vami najprej zagotovo pomisli na sončne celice, ki so postavljene na streho ali pa nekje v naravi s pomočjo posebnih nosilnih konstrukcij.

Lahko rečemo, da so takšne naprave stroji, ki skrbijo za neposredno pretvarjanje potencialne energije sonca v električno energijo. In ko razmišljamo o tem, katere so največje prednosti sončnih elektrarn, je ena od največjih zagotovo skrb in ohranjanje čistega okolja.

Zaradi vedno bolj očitnih negativnih vplivov onesnaženosti okolja se pri nas pa tudi v svetu vse bolj poudarja, kako pomembna je pridelava energije iz obnovljivih naravnih virov.

Pri nas iz obnovljivih virov v tem hipu na letni ravni pridobimo samo okoli nekaj več kot petino električne energije. Na dolgi rok pa vsekakor verjamemo, da bo takšen delež zagotovo precej večji.

Prihranek pri plačevanju položnic za elektriko

Dejstvo je, da je kar nekaj izjemnih prednosti sončnih elektrarn. Z namestitvijo sončne elektrarne lahko kar precej močno znižate mesečni račun za elektriko.

Dandanes pa izjemno velik pomen pridobiva tudi energetska neodvisnost, ki si jo s tovrstno namestitvijo zagotovo pridobite. Doma postavljena elektrarna na sonce vam torej prinaša velik privilegij lastne energetske neodvisnosti. Elektrika vam je tako ves čas na voljo. Posledično se lahko marsikatere dejavnosti lotite povsem brezskrbno.

Med poglavitne prednosti sončnih elektrarn zagotovo sodi tudi povsem preprosta in neinvazivna montaža. Kljub temu ljudje ob podatku, da je treba tovrstno elektrarno namestiti na streho, postanejo nekoliko zaskrbljeni.

Zaradi najrazličnejših razlogov številni ne želijo dolgotrajnih del na lastni hiši. A kot smo že omenili, je nameščanje elektrarne na sonce povsem preprosto in hitro. Pomembno pa je samo, da streha izpolnjuje vse pogoje, ki pa k sreči niso prav nič zahtevni.

Strešna konstrukcija mora biti dovolj močna, da lahko nosi module sončnih celic. Obenem mora biti streha tudi pravilno orientirana ter da na tisti strani strehe, na kateri bodo nameščene celice, ni nobenih strešnih oken. Vse ostalo pa naj vas ne bi smelo prav nič skrbeti.

Dolga življenjska doba

Med prednosti sončnih elektrarn se vsekakor prišteva tudi dolga življenjska doba naprave. Brez večje okvare naj bi sončna elektrarna učinkovito delovala približno trideset let.

To pa praktično pomeni, da ste z izjemno začetne investicije naslednja tri desetletja lahko skoraj povsem brez stroškov, kar se tiče električne energije.

Verjeti pa morate, da se takšen prihranek celo nabere do zneska, za katerega bi si lahko na primer privoščili povsem nov avtomobil srednjega cenovnega razreda.

Precej draga začetna investicija

Ob vsem prednostih, ki vam jih bo ponujala domača sončna elektrarna, pa morate vsekakor vzeti v zakup že prej omenjeno začetno investicijo, ki je precej visoka. A glede na to, kar smo že zapisali, naj ta ne bi predstavljala negativne plati tovrstnih naprav.

Za povprečen dom oziroma hišo začetna investicija v sončno elektrarno stane nekje med 2000 in 5000 evri.

Cena je ne nazadnje odvisna tudi od same velikosti naprave, vrste ter od števila sončnih modulov. Začetno investicijo pa vam lahko kar precej olajša Eko sklad oziroma njegova subvencija. Več o njej pa si lahko že sedaj preberete na spletu.