Skoči na vsebino
Home » Razsmerniki za sončne elektrarne

Razsmerniki za sončne elektrarne

Ko se odločamo za sončno elektrarno, moramo biti pozorni na vse njene elemente in njihove naloge. S tega vidika so razsmerniki za sončne elektrarne ključnega pomena. Gre za naprave, ki enosmerni tok fotovoltaičnih celic pretvarjajo v dvosmernega in ga na ta način lahko oddajamo v javno električno omrežje.

Odvisno od velikosti elektrarne predstavljajo razsmerniki za sončne elektrarne kar 7 do 9 % njihove vrednosti.

Vendar je bolje, da zanje odštejemo več denarja, kot pa da bi imeli zaradi tega izgube. Dražji razsmerniki so običajno učinkovitejši, kar pomeni, da imajo manj izgub pri pretvarjanju.

Razsmerniki za sončne elektrarne so najpomembnejša točka solarnega sistema

V procesu pretvarjanja sončne energije v električno energijo, sončne celice ustvarjajo enosmerni električni tok. Zato morajo biti v njem nameščeni razsmerniki za sončne elektrarne, ki poskrbijo, da se enosmerni električni tok pretvarja v dvosmernega.

Brez dvoma lahko trdimo, da so razsmerniki za sončne elektrarne srce vsakega solarnega sistema in predstavljajo najpomembnejšo točko povezave z javnim električnim omrežjem.

Njihova glavna naloga je, da se preko njih pošilja moč solarnih panelov v električno omrežje, kar tudi pomeni, da so brez njih solarni sistemi povsem neuporabni.

Razlikujejo se glede na učinkovitost

Pri izbiri razsmernikov za sončno elektrarno moramo biti pozorni predvsem na njihovo učinkovitost. Ta nam pove, kolikšna moč se porazgubi ob pretvarjanju iz enosmernega v dvosmerni električni tok.

V laboratorijskih pogojih se njihova učinkovitost giblje med 91 in 97 %, a je za natančnejšo oceno potrebno upoštevati pogoje, ki veljajo v praksi v Evropi.

Zato je pri izbiri razsmernikov za sončne elektrarne potrebno upoštevati podatke, ki se nanašajo na evropsko učinkovitost, in sicer naj bo ta vsaj 96 %. Res je, da so učinkovitejši razsmerniki za sončne elektrarne tudi dražji, vendar se vam splača odšteti zanje nekoliko več denarja, kot pa da bi imeli zaradi njih večje izgube.

Ali so razsmerniki zanesljivi?

Glede na to, da smo ugotovili, da so razmerniki za sončne elektrarne izjemno pomemben element, je pomembno, da je ta kakovosten. Glavni aduti kakovostnih razsmernikov so zanesljivost, garancija in uveljavljenost podjetja na področju solarne industrije.

Izmed vseh elementov solarnega sistema, je največja verjetnost, da nam odpovejo razsmerniki za sončne elektrarne.

Zato je pomembno, da so zanesljivi in proizvedeni s strani preverjenega ponudnika. Vodilna podjetja na tem področju poleg 10-letne garancije na delovanje pogosto ponujajo tudi opcijo podaljšanja garancije na 25 let, kar se zagotovo splača.