Skoči na vsebino
Home » Solarni paneli so obnovljivi vir energije s svetlo prihodnostjo

Solarni paneli so obnovljivi vir energije s svetlo prihodnostjo

V času, ko nas vsi strokovnjaki svarijo pred tem, da se bodo cene električne energije in drugih energentov v prihodnosti močno dvignile, so postali solarni paneli med uporabniki izjemno priljubljeni. Povpraševanje v zadnjem času narašča, saj je to obnovljiv vir energije, ki ima svetlo prihodnost.

Stroški nakupa in investicije v sončne elektrarne so sicer še vedno visoki, vendar pa se vam investicija z všteto subvencijo povrne v desetih letih. Po desetih letih lahko beležite le še prihranke, in sicer v vrednosti dveh avtomobilov. Običajno imajo solarni paneli več kot 30 let življenjske dobe, zato je to investicija, ki se vsekakor splača.

S pomočjo solarnih panelov si ustvarite lastno sončno elektrarno

Sončne elektrarne prepoznamo po svetlečih se strehah hiš, na katerih so nameščeni različno veliki solarni paneli.

Ti poskrbijo, da se na njih akumulira toplota sonca, ki se nato pretvori v električno energijo. Sončna energija je obnovljiva, kar pomeni, da njenega vira, sonca, nikoli ne bo zmanjkalo, zato je veliko boljša alternativa toplotni, hidro in jedrski energiji.

Za vse porabnike pa je zagotovo najbolj pomemben podatek ta, boste s solarnimi paneli tudi veliko prihranili. Če so solarni paneli pravilno nameščeni in imate pravilno delujoč sistem sončne elektrarne, potem postanejo računi za elektriko le še preteklost. Na koncu obračunskega obdobja plačate le še razliko med prejeto energijo in oddano električno energijo v omrežje.

Znižje cene ogrevanja

Za solarne panele se ljudje najpogosteje odločajo zato, da prihranijo pri stroških ogrevanja. Čeprav se zdi investicija na prvi pogled visoka, pa ob temeljitem izračunu lahko hitro ugotovite, da vam bodo solarni paneli stroške ogrevanja vsako leto zmanjševali.

To pa ni njihova edina prednost. Za razliko od drugih načinov ustvarjanja električne energije, solarni paneli ne oddajajo nobenih nevarnih plinov in emisij, zato ne povzročajo nobenega onesnaževanja. Poleg tega jih odlikuje izjemno tiho in brezhibno delovanje v vseh vremenskih razmerah, kot so veter, dež in sneg.

Katere solarne panele izbrati?

Danes je trgu veliko solarnih panelov, različnih cen, izkoristkov in trajnost. Zato previdnost pri njihovi izbiri nikoli ni odveč. V uporabi so v glavnem monokristalni in polikristalni solarni paneli, pri čemer imajo polikristalni nižji izkoristek in so nekoliko cenejši.

Pri izbiri solarnih panelov je zagotovo ključno vprašanje njihov izkoristek v primeru, ko ni sonca. Zato je pomembno, da se pred izbiro posvetujete s strokovnjakom, ki vam bo na podlagi vaše lokacije in klimatskih značilnosti okolja povedal, kateri solarni paneli so najboljši.